Fysieke pijn

Pijn is een signaal van ons lichaam dat er iets niet goed gaat. Negeren we dit signaal dan zal de pijn blijven komen tot we de boodschap van ons lichaam kunnen ontvangen.

Omgaan met je pijn

Wat kun je eraan doen bij fysieke pijn? Observeer de pijn en zie de pijn zoals die is zonder te gaan denken dat die nu meteen weg moet of moet veranderen. Zonder er een oordeel over te hebben. Zie de pijn als de pijn. Niets meer en niets minder. Probeer voor jezelf te omschrijven hoe groot de plek is die pijn doet en of die plek warm, koud, zwaar, licht, scherp of dof is. De pijn kan ook een combinatie zijn. Pijn kan allerlei kwaliteiten hebben. Zo kunnen er ook beelden opkomen bij de pijn of een kleur. Het enige wat je hoeft te doen is er bij te blijven met je aandacht. Hoe meer jij de pijn kan toelaten, hoe meer deze kan transformeren.

Veranderingen in pijn

Als je dit doet zul je merken dat pijn niet een constant iets is, maar continue verandert. De plek kan wisselen, de sterkte van de pijn kan minder en meer worden. Er gebeurt van alles rondom en met de pijn. De pijn zal op een gegeven moment verdwijnen als vanzelf.

Dit is geen gemakkelijke tip en het kan zijn dat het lijkt alsof de pijn eerst erger wordt. Als het je teveel wordt ga dan naar een plek in je lichaam die geen pijn doet. Laat je aandacht daar op rusten. Blijf doorademen. Na een paar minuten kun je weer terug gaan naar de pijn en de pijn opnieuw observeren.

Wil je begeleiding bij deze oefening, dan kun je contact opnemen met mij. Marjolein Kranendijk: 06-19173050