Depersonalisatie en derealisatie

Wat is een depersonalisatiestoornis?

Een depersonalisatiestoornis is een psychische aandoening en valt onder de dissociatieve stoornissen. Bij een depersonalisatie- en derealisatiestoornis ervaar je een gevoel van vervreemding van jezelf of van jouw omgeving. Het geeft een gevoel alsof het allemaal niet echt is, niet bij jou hoort of een gevoel van in een waas te leven. Tegelijkertijd is er wel een besef van wat er werkelijk gebeurd. Dit gevoel kan veel stress en angst geven, omdat je je raar voelt, je het gevoel hebt het contact met het lichaam kwijt te zijn en in de meeste gevallen er geen controle over hebt. Een dissociatieve stoornis is geen psychose. Bij een psychose verlies je het realiteitsbesef en daar is bij derealisatie geen sprake van. Slaapgebrek, stress en het gebruik van drugs kunnen een dissociatieve stoornis wel verergeren.

Wat lastig kan zijn aan deze stoornis is dat je omgeving vaak niet begrijpt wat er met je aan de hand is en omdat het zo’n “vage” klacht is, is het ook nog een moeilijk uit te leggen. Wat ik veel van mijn cliënten hoor is dat zij bang zijn om gek te worden of dat het nooit meer overgaat. Daar hoef je niet bang voor te zijn, want het is met acupunctuur goed te behandelen.

Wat is het verschil tussen een depersonalisatie en derealisatiestoornis?

Allebei zijn het vormen van een dissociatieve stoornis. Het verschil is dat bij depersonalisatie er een gevoel van vervreemding van onszelf is. Bij derealisatie gaat het meer om een gevoel van vervreemding van onze omgeving, die als in een waas of als in een film, zoals een van mijn cliënten uitdrukte, overkomt. Er kan overlap tussen beide vormen van dissociatie zijn. Beiden gaan vaak gepaard met angst.

Wat is de oorzaak van deze depersonalisatie of derealisatie?

De oorzaak van depersonalisatie en derealisatie is een traumatische ervaring. Dit kan bijvoorbeeld een nare ervaring in de jeugd zijn, waarbij er een sterke afwijzing is van gedrag van een ander of wat van onszelf is.

Hoe ziet een behandeling eruit?

De behandeling van derealisatie en depersonalisatie met acupunctuur is er in de eerste instantie op gericht om het contact met het lichaam te herstellen. Wanneer het contact met het lichaam herstelt is, kan een eventuele traumatische ervaring worden verwerkt. Ook dit kan met acupunctuur door het “ontladen” van de sterke emoties vaak angst die bij dissocatieve stoornissen komt kijken. De behandeling is vergelijkbaar met de behandeling van angst in die zin.

Na een aantal behandelingen met acupunctuur ervaar je meer rust in je lichaam en krijg je weer vertrouwen in jezelf. Situaties die eerst als beangstigend ervaren werden, zijn dat niet meer, waardoor jij weer normaal kunt leven. Lees ook de ervaringen van klanten voor meer over dit onderwerp.

Wil je een afspraak maken of wil je meer informatie dan kun je contact opnemen met Marjolein Kranendijk, 06-19173050.