Depressie Symptomen

Er zijn verschillende symptomen waar je een depressie aan kan herkennen. De twee meest kenmerkende symptomen van depressie zijn een somber gevoel en duidelijk minder plezier of interesse in bijna alle activiteiten. Dit kan zo’n invloed op je leven hebben, dat je je steeds meer terug trekt op je werk of minder vaak afspreekt met vrienden. Of je hebt het gevoel dat er niks meer uit je handen komt. Naast deze twee symptomen zijn er ook lichamelijke, emotionele en mentale klachten, waar je aan kan herkennen dat je last hebt van een depressie.

Lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten zijn bijvoorbeeld een verminderde eetlust of juist meer eetlust met een verandering in gewicht als gevolg. Slaapproblemen komen vaak voor bij een depressie. Dit kan zijn slapeloosheid, maar ook juist veel behoefte hebben aan slaap. Andere lichamelijke symptomen van een depressie zijn vermoeidheid, minder energie en minder zin in seksuele interactie.

Emotionele en mentale symptomen bij een depressie

Hierbij kun je denken aan moeite met concentreren of het nemen van besluiten, een gevoel van waardeloosheid, schuldgevoelens of een gebrek aan zingeving in je leven. In ernstige gevallen kan iemand met een depressie ook last hebben van suïcidale gedachten, maar dit komt niet bij elke depressie voor. Al deze kenmerken samen kunnen je functioneren op je werk en je sociale leven beïnvloeden.

Iedere depressie is anders en niet iedereen heeft alle symptomen. Er zijn verschillende soorten depressies. Er zijn vormen van depressies waarbij het het ene moment goed gaat afgewisseld met periodes waarin het heel slecht gaat. Of depressies, die juist gedurende een lange tijd spelen. Soms zijn er duidelijke oorzaken voor een depressie, zoals bij seizoensgebonden depressie of het verlies van een dierbare of je baan. In andere gevallen kunnen hormonen een rol spelen.

Wanneer behandelen?

Als de klachten ervoor zorgen dat je geen zin meer hebt in je leven en de depressie je leven zo beïnvloed dat je hierdoor minder presteert op je werk, je minder sociale contacten hebt en je je steeds eenzamer gaat voelen, dan is het goed om op zoek te gaan naar een therapie die bij je past.

Acpunctuur is een geschikte therapie om depressies te behandelen. Het herstelt je vitaliteit, de lust om te leven. Met gespreksbegeleiding leer ik je ook omgaan met wat voor jou moeilijk is in het leven. De combinatie van gespreksbegeleiding en acupunctuur zorgt voor een sneller herstel en geeft je handvaten om zelf de controle weer terug te krijgen over je leven.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Bel met Marjolein Kranendijk tel. 06-19173050