Leven met een ziekte

Als je een ziekte krijgt, dan kan je (plotseling) niet meer wat je voorheen kon. Je leven ziet er dan ineens heel anders uit. Van je artsen kan je te horen krijgen, dat je moet leren leven met een ziekte. Dit kan je onzeker, verdrietig of boos maken over de toekomst. Toch is er hoop op verbetering. Het lichaam kan zichzelf herstellen en doet dit elke dag. 
Met acupunctuur en coaching kan ik je helpen jouw herstel te bevorderen en een weg te vinden in jouw huidige situatie. We kijken naar wat jij wel kan en waar verbetering van jouw kwaliteit van leven mogelijk is. 

Acceptatie van het leven met een ziekte

Genezingsprocessen bestaan voor een gedeelte uit acceptatie van je huidige situatie. Wanneer je kan erkennen voor jezelf dat dit is wat je kan en hoe de situatie voor jou is, dan ben je al op de helft. Je kan dan beter inschatten, wat jij nodig hebt om weer beter te worden en je weet waar je grenzen liggen. Hierdoor kan je opladen en herstellen van jouw ziekte of dat nu gaat om het herstel na een operatie, een burn-out of bij een auto-immuunziekte. Zo vind je voor jezelf een nieuwe balans en kan je activiteiten, waar je plezier aan beleeft, weer oppakken.

 

Verwerking van emoties

Wanneer je bij de arts een diagnose krijgt, dan kan het zijn dat de arts je vertelt, dat je hiermee moet leren leven. Dit kan allerlei emoties oproepen van weerstand, schuldgevoelens, schaamte, maar ook angst en onmacht kunnen een rol spelen. Vragen als hoe moet ik mijn werk in de toekomst doen, wat kan ik nog wel en waar moet ik rekening mee houden, als ik afspraken heb? Het kan ook zijn dat je je niet begrepen voelt door je omgeving, omdat je niet meer alles kan zoals vroeger. Of dat je je somber voelt als je toekomst er ineens anders uitziet, dan jij gedacht had.

Het verwerken van deze emoties heeft tijd nodig. Soms moet je loslaten en in andere gevallen is het belangrijk dat je toch de uitdaging weer aangaat. Het toelaten van emoties helpt ons deze nieuwe weg te vinden. Acupunctuur helpt je deze emoties te verwerken.

 

Herstellen van de balans

Het lichaam herstelt meestal vanzelf zonder dat we daar iets voor hoeven doen. Bij een chronische ziekte of aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) is de balans tussen activiteit en herstel van het lichaam verstoord. Het lichaam is overbelast en komt niet tot rust, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam niet geactiveerd wordt.

Om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te herstellen, kun je:

Leren leven met een ziekte
Vind jouw balans in het leven met een ziekte
  • de balans tussen inspanning en rust herstellen door o.a. het verbeteren van de kwaliteit van slaap en ontspannen door beweging,
  • ten tweede het verwerken van opgekropte emoties,
  • het leren volgen van je intuïtie in wat goed is voor jou
  • het bevorderen van positieve emoties door bijv. zelfcompassie.
  • Het vragen van steun bij vrienden, familie en hulpverleners.

 

 

 

 

 

Coaching en acupunctuur

Als coach en acupuncturist kan ik je helpen bij het leren leven met een ziekte. We kijken naar wat jij nodig hebt bij het bevorderen van jouw herstel en het terug krijgen van het vertrouwen in jouw lichaam en jezelf. Ik volg geen protocollen, maar stem het behandelproces af op waar jij op dit moment zit in jouw herstel.

Gezamenlijk kijken we naar jouw situatie en welke stappen jij het beste kan nemen om je vitaliteit te bevorderen. We kijken opnieuw naar jouw mogelijkheden wat jij nog wel kan en wat niet, waarin jij nog wel energie hebt voor de vrienden, werk en vrije tijd. Door te kijken naar de balans tussen wat jij op dit moment nodig hebt en te accepteren wat (tijdelijk) niet meer lukt, vind jij je eigen weg naar herstel.

Wil je een afspraak maken of meer informatie over mijn werkwijze? Dan kun je mij bellen of mailen, Marjolein Kranendijk, acupuncturist, coach en apotheker (niet praktiserend) T: 06-19173050 of E: acupunctuur@acupunctuurbijmarjolein.nl