Leven met een ziekte

Leren leven met een ziekte

Hoe ga jij om met ziekte? Kun je accepteren dat je misschien minder kan dan je wilt.

Als je een ziekte krijgt en je kan (plotseling) niet meer wat je voorheen kon, dan is dat behoorlijk wennen. Het kan zijn dat je ineens ziek wordt of dat je langere tijd vage klachten hebt en niet weet wat er met je aan de hand is. Dit kan je onzeker maken over wat je nog kan. Of het maakt je verdrietig, boos of angstig of het ooit nog wel goed komt. Leren leven met een ziekte heeft tijd nodig en gaat niet altijd vanzelf. Met acupunctuur en coaching help ik je een nieuwe weg naar boven te vinden in jouw huidige situatie. 

Verwerking van emoties

Wanneer je bij de arts een diagnose krijgt, dan kan het zijn dat de arts je vertelt, dat je hiermee moet leren leven. Dit kan allerlei emoties oproepen van weerstand, schuldgevoelens, schaamte, maar ook angst en onmacht kunnen een rol spelen. Vragen als hoe moet ik mijn werk in de toekomst doen, wat kan ik nog wel en waar moet ik rekening mee houden als ik afspraken heb? Het kan ook zijn dat je je niet begrepen voelt door je omgeving, omdat je niet meer alles kan zoals vroeger. Of dat je je somber voelt als je toekomst er ineens anders uitziet, dan dat jij gedacht had.

Het verwerken van deze emoties heeft tijd nodig. Soms moet je loslaten en in andere gevallen is het belangrijk dat je toch de uitdaging weer aangaat. Het toelaten van emoties helpt ons deze nieuwe weg te vinden. Acupunctuur ondersteunt het proces van de verwerking en helpt je te ontspannen in je huidige situatie.

Acceptatie van het leven met een ziekte

Genezingsprocessen bestaan voor een groot gedeelte uit acceptatie van je huidige situatie. Wanneer je kan erkennen voor jezelf dat dit is wat je kan en hoe de situatie voor jou is, dan ben je al op de helft. Je kan dan beter inschatten wat jij nodig hebt om weer beter te worden en je weet waar je grenzen liggen. Hierdoor kan je opladen en herstellen van jouw ziekte of dat nu gaat om het herstel na een operatie, een burn-out of bij een auto-immuunziekte. Zo vind je voor jezelf een nieuwe balans en kan je activiteiten, waar je plezier aan beleeft, weer oppakken.

Coaching en acupunctuur

Als coach en acupuncturist kan ik je helpen bij het bevorderen van jouw herstelproces en het terug krijgen van het vertrouwen in jouw lichaam en jezelf. Door te kijken naar wat jij op dit moment nodig hebt om je beter te gaan voelen en te ontspannen waarin het niet lukt te doen wat je altijd deed, vind jij je eigen weg naar herstel. We kijken opnieuw naar jouw mogelijkheden om zo samen een nieuwe balans te vinden in jouw leven, waarin jij nog wel energie hebt voor de vrienden, werk en vrije tijd. Zo vind je een nieuwe balans in jouw leven met een ziekte.

Wil je een afspraak maken of meer informatie over mijn werkwijze? Dan kun je mij bellen of mailen, Marjolein Kranendijk, acupuncturist, coach en apotheker (niet praktiserend) T: 06-19173050 of E: acupunctuur@acupunctuurbijmarjolein.nl