Emotionele stress

Emoties zijn een onbegrepen fenomeen in onze Westerse cultuur. We weten ons er vaak geen raad mee. Ze slingeren ons van huilen naar woede, van angst naar verliefdheid. Van jongsaf leren onze ouders ons niet te zeuren, huilen of schreeuwen. En als volwassene krijg je te horen dat je jezelf moet vermannen. En zo leren we dus onze emoties te vermijden, te onderdrukken en af te keuren. Daarom vinden we het ook zo moeilijk om ermee om te gaan als iemand emotioneel wordt.

Wat is een emotie?

Het woord emotie is afkomstig van het Latijnse woord movere wat bewegen betekent. Wanneer er iets gebeurt en het raakt ons dan gaat er iets bewegen in ons. We worden emotioneel. Een voorbeeld. Stel je staat boven aan de top van een berg en kijkt uit over het landschap. Het is een adembenemend uitzicht. Diep van binnen voel je een verwondering voor de immense schoonheid van de natuur. Voor een moment kan je niets anders dan stilstaan. Dit is een mooi en welkom gevoel. Het doet ons hart stromen. Als iets ons raakt, geeft dat een gevoel. Hier is dat de verwondering. Het gevoel op zijn buurt roept weer een herinnering op en vandaaruit reageren we. In dit geval staan we bijna als aan de grond genageld en kunnen we voor een moment alleen maar kijken. Dit is een positieve emotie en duurt maar heel kort. Deze prettige gevoelens maken ons voor een moment gelukkig.

Emoties in de acupunctuur

In de Vijf Elementen acupunctuur worden emoties als één van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekte gezien. Sterke, langdurige en vooral ook onderdrukte emoties verstoren het natuurlijk stromen van energie in ons lichaam en veroorzaken spanning in ons lichaam. In de Vijf Elementen acupunctuur maken we onderscheid tussen 5 basisemoties. Elke emotie heeft zijn eigen beweging in het lichaam. Zo is woede naar buiten gericht. Woede maakt dat we uithalen naar de wereld om ons heen. Verdriet daalt. Het maakt dat we ons somber voelen, we laten het hoofd hangen en trekken ons terug in een hoekje waar niemand ons ziet. Angst verkrampt of in het ergste geval verlamt. Vreugde is stralend als de zon. De klassieke acupunctuur ziet zorgen ook als een emotie, omdat het de vrije stroom van energie onderbreekt. Als we continu emoties hebben, voelen we ons rusteloos, nerveus of gespannen.

Stress door emoties

Normaal duurt een emotie niet langer dan 90 seconden, maar als we niet oppassen dan nemen emoties de controle van ons over en verliezen we onszelf erin. Gedachten versterken emoties. Bijvoorbeeld ik voel een weerstand om naar mijn werk te gaan. In mijn gedachten hoor ik mezelf zeggen: “Oh, ik heb geen zin om naar mijn werk te gaan. Ik heb geen zin, want het is zo vroeg, ik ben zo moe, etc.” Voor ik het weet heb ik allerlei redenen bedacht waarom ik geen zin heb en daardoor wordt mijn weerstand om naar mijn werk te gaan groter en groter. Ik blijf in de gedachten hangen en zo wordt de emotie (irritatie en weerstand) erger. De volgende keer dat ik naar mijn werk ga, zal ik zodra ik in de auto stap, meteen al de weerstand voelen. En zo versterken we onbewust negatieve gedachten en ontwikkelen we een patroon.

Het wordt nog erger als we op ons werk aankomen en we gaan leven vanuit de overtuiging dat we geen zin hebben. De kans dat we dan een leuke dag op ons werk hebben is niet erg groot, waardoor we de volgende keer als we naar ons werk gaan een nog grotere weerstand zullen voelen. En zo wordt de emotie van weerstand een selffulfilling prophecy.

Wat kun je doen aan emotionele stress?

Hoe doorbreek je nu deze negatieve gedachtestroom ? Hoe kun je emotionele stress nu neutraliseren in plaats van versterken? Als een negatieve emotie te sterk is, dan kan het je letterlijk dwars gaan zitten. Deze lichamelijke spanning is voelbaar in de pols als een blokkade. In de Vijf Elementen acupunctuur bestaat een behandeling daarom uit het prikken van blokkades om spanning te verminderen om vervolgens de eigen kracht te versterken. Als we kunnen vertrouwen op onze eigen kracht, zullen blokkades niet meer ontstaan.

Ben je geïnteresseerd in behandeling met Vijf Elementen Acupunctuur, bel dan met Marjolein Kranendijk. T 06-19173050