Acupunctuur bij chronische pijn

Ben jij één van de vijf Nederlanders, die last heeft van chronische pijn?

Pijn kan ontstaan na een ongeluk, operatie of ziekte. Maar pijn kan ook ontstaan zonder duidelijke aanleiding. Het kan veel verschillende vormen aannemen, zoals dof of scherp, heet of koud, wisselend of continue aanwezig. Ook kunnen we pijn op meerdere niveaus ervaren. Pijn kan fysiek, emotioneel of mentaal zijn. Als jouw klachten langer dan 3 maanden aanhouden, kun je spreken van chronische pijn. Coaching en acupunctuur bij chronische pijn kunnen de klachten doorbreken. Lees meer over de unieke aanpak. 

Wat is chronische pijn?

Het is een signaal in de hersenen, dat er gevaar dreigt. Iets in ons is geraakt, letterlijk of figuurlijk. Het kan o.a. komen door fysiek letsel, spanningen, angst, conflicten, ontstekingen of overbelasting. Normaalgesproken vermindert pijn na het herstellen van de rust in het lichaam. Alleen dat gebeurt niet altijd. Wanneer pijn blijvend is, dan spreken we van een bio-psycho-sociaal probleem. Naast de lichamelijke ontregeling van het zenuwstelsel, kunnen omgevingsfactoren en emotionele en mentale opvattingen over pijn een rol spelen bij de pijnbeleving. Patiënten met hevige angsten, depressies of gebrek aan sociale steun hebben bijvoorbeeld een grotere kans op langdurige pijnklachten.

Waarom gaat pijn niet vanzelf weg?

Pijn blijft bestaan zolang de hersenen het signaal krijgen, dat er gevaar dreigt. Wij kunnen gevaar ervaren, als we bang zijn dat de pijn nooit meer overgaat of wanneer we relationele problemen hebben die onzekerheid geven. Deze chronische stress zorgt dat het lichaam niet kan ontspannen en het zenuwstelsel de pijnprikkel niet dempt. Het lichaam komt zo niet tot rust en kan niet herstellen. Wanneer dit lang aanhoudt vermindert de draagkracht voor pijn en neemt de gevoeligheid toe. Ontspanning kan dit proces omkeren.

Met acupunctuur chronische pijn aanpakken

De eerste stap bij het verminderen van pijn is het verminderen van stress en loslaten van spanningen in het lichaam. Omdat pijn verband houdt met spanning en verkramping helpt het om actief te leren ontspannen. Acupunctuur ondersteunt dit proces door het ontladen van spanning in het lichaam met behulp van kleine naaldjes.

De tweede stap is meer mindful leren kijken naar jouw pijn. Wanneer jij jezelf meer kan accepteren met wat je voelt en wat deze pijn voor jou betekent, kan er meer mentale rust komen. Al coachend leer je inzien welke signaalfunctie jouw pijn heeft en hoe je hier beter mee kan omgaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je spanningshoofdpijn hebt, omdat je altijd de controle wil hebben. Of omdat je bang bent dat je gezin belast vanwege jouw klachten en daarom niet op tijd je rust pakt.

De derde stap is kijken naar wat je wel kan en waar je energie van krijgt. Activiteiten, zoals bewegen, sociale interacties en het vinden van een hobby kunnen het zenuwstelsel ontspannen. Regelmatig bewegen zorgt voor het herstel van zenuwbanen en de regulatie van pijn.

Een afspraak maken voor behandeling

Vanuit mijn achtergrond als coach, acupuncturist en apotheker bekijk benader ik jouw chronische pijn vanuit holistische visie. We kijken naar wat werkt voor jou en wat jij nodig hebt om te herstellen. Dit is voor iedereen uniek.

Wil jij weten of behandeling met coaching en acupunctuur bij jouw chronische pijn iets kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een intakegesprek. Marjolein Kranendijk, coach, acupuncturist en apotheker (n.p.) T 06-19173050