Acupunctuur en coaching

Acupunctuur is een geneeswijze die ervan uit gaat dat alles met elkaar verbonden is. Het één zorgt dat het ander kan bestaan. Zo ook in de mens: de mens bestaat uit lichaam en geest. Zij zijn van elkaar afhankelijk en ze beïnvloeden elkaar. Als je lichamelijke klachten hebt dan is dat geestelijke vermoeiend. Maar ook andersom als je geestelijke klachten hebt, zoals piekeren of frustratie kan zich dat uiten in lichamelijke spanningen. Wat alles met elkaar verbindt is onze levensenergie. Dit noemen we in de Chinese geneeswijze Qi. De Qi is wat ervoor zorgt dat we ademen, bewegen en denken, kortom leven.

Acupunctuur herstelt de vitaliteit

Spanningen in het lichaam belemmeren onze vitaliteit. Ze kunnen een fysieke en mentale oorzaak hebben. Fysiek kunnen ze zich bijvoorbeeld uiten als hoofdpijn, buikpijn, benauwdheid, enzovoort. Ze kunnen ook ontstaan vanuit gedachten, overtuigingen of emoties zoals angst. Samen proberen we er achter te komen, waar klachten vandaan komen. Acupunctuur herstelt de vitaliteit door met het zetten van acupunctuurnaalden lichamelijke spanningen op te heffen. Wanneer deze spanningen ons niet meer belemmeren, voelen we ons lichamelijk energieker en mentaal opgewekter.

Qi

Als de Qi dus niet vloeiend stroomt, ontstaan er klachten. Het kan zijn dat de Qi is geblokkeerd (denk aan pijn) of dat Qi niet de goede kant op stroomt (bijvoorbeeld bij overgeven of migraine stijgt de Qi in plaats van te dalen). Vijf Elementen Acupunctuur beweegt de Qi weer in de juiste richting. Door het zetten van acupunctuurnaalden kan de acupuncturist de Qi weer in de juiste richting laten stromen.

Wilt je weten wat je van een acupunctuurconsult kunt verwachten of heb je een vraag kijk dan bij vragen en links. Wil je weten of acupunctuur wat voor jou is, neem dan contact op met mij. Marjolein Kranendijk, acupuncturist, coach en apotheker (niet praktiserend) : tel. 06-19173050.