Oorzaken van Stress

Oorzaken van stress uit de omgeving

Sommige stress wordt veroorzaakt door omstandigheden, die je ‘overkomen’ en waar je zelf geen invloed op hebt. Dit speelt zowel in je werkende als in je privéleven.

Voorbeelden van zulke oorzaken van stress zijn:

  • Alledaagse stress. Zaken lopen anders dan je gepland had, waardoor je een opdracht niet af krijgt of de file is langer dan je van tevoren had ingeschat, waardoor je te laat op een afspraak komt. Alledaagse stress komt vaak voort uit tijdgebrek of een te volle agenda.
  • Moeilijke omstandigheden. Bijvoorbeeld langdurige ziekte, de verzorging van een ziek familielid, seksuele of relatieproblemen. Continue voor iemand zorgen of je veel zorgen maken vraagt veel van je tijd, aandacht en energie.
  • Ingrijpende gebeurtenissen. Dit kunnen nare gebeurtenissen zijn, zoals het overlijden van een dierbare, echtscheiding of het verlies van een baan. Maar ook positieve gebeurtenissen zoals de geboorte van je kinderen, het voorbereiden van je huwelijk, verhuizing of pensionering kan een oorzaak van stress zijn.
  • Traumatische ervaring, waarbij we plotseling slachtoffer worden of getuige zijn van een ongeluk, geweld of mishandeling. Dit kan een diepe wond achterlaten en vaak duurt het lange tijd voordat die geheeld is.
  • Sociale druk. Ook kun je maatschappelijke druk ervaren om je anders voor te doen dan je daadwerkelijk bent. Sociaal gedrag waarbij je je eigen normen en waarden wegcijfert kan veel spanning veroorzaken.

Interne stress 

Naast deze externe oorzaken van stress, veroorzaken we voor onszelf ook veel stress. Voorbeelden van innerlijke oorzaken van stress:

  • Ongeduld. Ongeduldige mensen stellen vaak hoge eisen, zijn ambitieus en met meerdere zaken tegelijk bezig. In de westerse wereld, waar de prestatiedruk hoog is, komt dit vaak voor.
  • Perfectionisme en faalangst. Alles perfect willen doen kost veel tijd en energie. De angst om het niet goed te doen maakt het vaak juist nog moeilijker om goed te presteren.
  • Afweermechanismen. In onze jeugd ontwikkelen we afweermechanisme om gevoelens van angst en kwetsing te vermijden. Om onszelf te beschermen kan het zijn dat we nare gebeurtenissen negeren of verdringen. Ook de daarbij komende mentale, emotionele en lichamelijke signalen die erop duiden dat we ons niet prettig voelen kunnen we afdoen met gedachten als “niet zeuren”, “het gaat vanzelf over” of “wat heeft het voor nut om het allemaal op te rakelen”. Het verdringen van nare herinneringen of gevoelens kost veel energie.
  • Binnenvetters gedrag. Binnenvetten is een vorm van afweren. Als je problemen weg rationaliseert is er weinig ruimte voor emoties, waardoor die blokkeren.
  • Compensatiegedrag. Als we een gebrek aan aandacht of liefde hebben ervaren in onze jeugd doen we vaak enorm ons best om het anderen naar de zin te maken. Of we wijzen hen af uit angst gekwetst te worden. Daarbij verliezen we onze eigen behoeften uit het oog en komen we zelf tekort.

Wat kan acupunctuur doen bij stress?

Op sommige oorzaken van stress kunnen we zelf invloed uitoefenen. Als je je ervan bewust bent wat bij jou stress veroorzaakt, kun je daar op een andere manier mee leren omgaan. Je leert zien waar je wel en waar je geen invloed op hebt en dat helpt je beter te kiezen voor wat goed voor je is. Ook het onder ogen komen van nare herinneringen en erbij stil te staan wat dit met je doet, helpt om te stressvolle gebeurtenissen te verwerken.

Behandeling met acupunctuur en gesprekken kan jou helpen bij:

  • Het leren herkennen van stress,
  • Weten waardoor stress wordt veroorzaakt en hoe dit zich uit in het lichaam.
  • Weer te ontspannen in stressvolle situaties.
  • Bewuster een keuze maken wat bij jou past en hoe je met een stressvolle situatie wilt omgaan.

Wil je een afspraak voor een behandeling? Neem dan contact op met mij, Marjolein Kranendijk T 06-19173050 en ervaar wat acupunctuur voor jou kan doen.