Leestip bij trauma: “De keuze. Leven in vrijheid” van dr Edith Eger

Probeer jij het verleden weg te drukken in een hoekje van jouw bewustzijn, waar niemand er ooit achter zal komen wat jouw ergste gedachten zijn? Voel jij je gevangen door trauma uit jouw verleden? Ben jij boos of verdrietig om wat jou is overkomen? Zou jij het liefst vanuit meer veerkrachtig en vitaliteit in het leven willen staan, maar weet je niet hoe je dat het beste kan aanpakken? Dan is dit boek echt een aanrader!

De keuze Edith Eger hoe je kiest voor het leven na trauma

“De keuze” is het boek geschreven door Dr. Edith Eva Eger, het meisje dat de Holocaust en Auschwitz overleefde. In dit boek beschrijft ze hoe ze geen keuze had in wat haar overkwam. Elke selectierij tijdens haar krijgsgevangenschap kon de dood betekenen. Ondanks dat ze haar omstandigheden niet kon veranderen, besefte ze dat ze elke keer opnieuw de keuze had hoe ze met haar omstandigheden om wilde gaan. Wilde ze zich erdoor laten neerhalen of koos ze ervoor om te overleven? Zoals haar moeder haar keer op keer voorhield om te doen, koos zij haar eigen gedachten. Ze hield zichzelf daarmee in leven tot ver nadat de oorlog was afgelopen.

Het boek “De keuze” gaat over de mogelijkheden, die we hebben om anders naar ons verleden, heden en toekomst, ons trauma en verlangen om te leven, te kijken. Het geeft ons de mogelijkheid om uit woede, verdriet, schuldgevoelens en schaamte te stappen en onszelf te vergeven voor het trauma wat ons overkomen is, waar we niets aan konden doen.

Het overleven van de Holocaust

In “De Keuze” vertelt Dr. Edith Eva Eger haar eigen verhaal van voor de Holocaust in een Joods gezin, haar leven als krijgsgevangene en de moeilijke periode na de oorlog, waarin zij haar leven weer probeert op te bouwen. Het is een aangrijpend boek over hoe Edith probeert te overleven door een rol aan te nemen in het gezin van haar ouders en in haar eigen gezin. Maar ook tijdens haar krijgsgevangenschap door een doel voor ogen te houden overleeft ze de gruwelijkheden van de oorlog.

Om te overleven richt ze zich volledig op Magda, haar oudere zus, die met haar in Auschwitz zit opgesloten en verliest haar geen seconde uit het oog. Ook blijft ze hopen haar geliefde na de oorlog weer terug te zien. De laatste zinnen van hem blijft ze herhalen in haar hoofd als een mantra en deze twee liefdes houden haar op de been. Maar haar moeilijkste periode komt na de oorlog, wanneer het doel om de oorlog te overleven er niet meer is.

De wederopbouw van haar leven

De vernedering na de oorlog en er nog steeds niet bij horen als Hongaarse Jood, maakt haar het leven misschien nog wel moeilijker, dan het overleven in krijgsgevangenschap. Na de oorlog moet ze haar leven zien op te bouwen en dat lukt met haar man Béla Eger. Hij is rijk, geeft haar eten en vriendschap na de oorlog, waardoor ze langzaam weer opknapt. Ze trouwt met hem uit veiligheid. Maar opnieuw moeten ze vluchten, wanneer Béla wordt opgepakt. Dit keer niet voor de nazi’s, maar voor de communisten, die het gemunt hebben op de rijkdom van haar schoonfamilie. Ook nu moeten ze alles achterlaten zoals in de oorlog, hun plannen wijzigen voor een veiliger leven in Amerika zonder de rijkdom.

Het duurt lang voordat ze haar eigen pad vindt in Amerika. Ze heeft diverse baantjes en krijgt 3 kinderen. Haar jongste zoon heeft een beperking. Ze doet er alles aan om hem een compleet leven te geven door op zoek te gaan naar de oplossing om te voorkomen dat hij zich waardeloos voelt. Met hetzelfde fanatisme werpt ze zich op haar studie psychologie en later haar werk als klinisch psycholoog, waarvoor ze diverse onderscheidingen krijgt.

De keuze voorbij het trauma

De motivatie om psycholoog te worden komt voort uit de vraag die ze zich sinds haar aankomst in Auschwitz stelde: waarom heb ik het overleefd? Het minderwaardigheidscomplex en schuldgevoel, dat aan haar vreet is de zoektocht naar haar eigen genezing. De flashbacks van haar trauma verleden, die ze regelmatig heeft en die op willekeurige momenten kunnen optreden door ogenschijnlijk kleine details, de emoties van frustratie, angst en verdriet maken dat ze psychologie gaat studeren. Ze gaat op zoek gaat naar hoe zij mensen het beste kan helpen om de weg naar zichzelf en naar andere keuzes in hun leven weer terug te vinden. Haar eigen genezingsproces wordt de inspiratiebron voor haar cliënten en haar cliënten zijn de inspiratiebron voor haar eigen genezing.

In haar boek bespreekt ze de universele kant, de menselijke emoties, die bij elke trauma opkomen in elke fase van het genezingsproces; angst, woede, verdriet en opluchting. Ze ontwikkelt haar eigen methode, die zij zelf keuzetherapie noemt. Het staat voor medeleven (compassion), humor (humor), optimisme (optimism), intuïtie (intuition), nieuwsgierigheid (curiosity) en zelf-expressie (expression) oftewel CHOICE! We hebben allemaal een keuze. Alleen doordat we niet geleerd hebben anders naar ons leven te kijken blijven we vaak gevangen in onze gedachten van hulpeloosheid.

Het loslaten van je slachtofferschap

Het is onze taak als hulpverleners en als patiënten om onszelf en anderen te leren, dat we ook op een andere manier met onze situatie om kunnen gaan. Voorbij aan wat andere mensen van ons denken, voorbij het slachtofferschap en de schuldvraag, die we buiten onszelf leggen. Een goede definitie van het slachtofferschap is dat je de focus buiten jezelf legt en een ander of jouw omstandigheden jouw doel, lot of waarde laat bepalen. Dat kan gaan om de dader waar je boos op blijft, of je partner voor wie je bang bent omdat hij drinkt of je moeder die er niet voor je was. Achter de woede zit altijd nog een andere emotie, namelijk de pijn en hulpeloosheid.

Durven we voorbij de woede en onze eigen gedachten van aangeleerde hulpeloosheid te kijken? De gedachten dat we geen invloed hebben op onze eigen omstandigheden, kan ons gevangen houden. Maar stel jezelf eens de vraag, hoe zou jij je voelen en wat zou jij willen als jij de vrijheid had om jouw leven en voor veerkracht te kiezen? We kunnen ervoor kiezen aan onze eigen innerlijke kracht en dromen vast te houden. Om dit te doen hebben we moed nodig om voorbij de pijn, de leegte en het verdriet van het verlies te kijken.

We kunnen alleen genezen door onszelf volledig te verwelkomen. Alles wat je zo lang hebt weggestopt kan alleen helen, wanneer het werkelijk een plekje kan krijgen. Vind voor jezelf een manier om dat waar je het bangst voor bent te accepteren en los te laten. Het is niet de vergeving van de ander wat hij gedaan heeft. Het is de vergeving van jezelf wat jij gedaan hebt of misschien had willen doen, maar niet kon omdat je nog eenmaal een kind was of omdat je uit een reflex zo handelde om te overleven. Deze zelfvergeving is het beste medicijn tegen elk trauma, dat ons jaren later nog kan achtervolgen.

Stap voor stap naar genezing

“Genezen betekent dat je de wond moet verzorgen.”

Het werkelijk accepteren en jezelf vergeven, dat het verleden nooit meer zal veranderen, brengt rust, veerkracht en vitaliteit. Dan kan het leven ons weer nieuwe mogelijkheden bieden. Dit proces van zelfacceptatie en vergeving gaat vaak in stappen, waar we zelf een keuze in hebben.

De stappen, die we kunnen nemen in ons eigen genezingsproces zijn:

  • als eerste de verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen gevoelens. Onderdruk je gevoelens niet langer of ga ze niet langer uit de weg. Merk ze op wanneer ze komen, onderzoek de lichamelijke reactie en laat het weer uitdoven. Jij hebt zelf de keuze wat je met jouw emoties doet.
  • De tweede stap is leren risico’s te nemen om je ware verlangen te gaan leven. Stel jezelf de vraag: wat wil ik? Wil ik dat zelf of doe ik dat voor iemand anders? Als ik dat wil wat ga ik er dan aan doen en wanneer ga ik dat dan doen? Hier kun je gemakkelijk bevangen raken door angst om te falen, gekwetst te worden of welke vorm van afgang dan ook. Vraag jezelf dan eens af, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Is dat werkelijk zo erg, dat je de rest van je leven er door laat bepalen?
  • Tot slot ervoor kiezen om de wond los te laten, het verleden en het verdriet te laten gaan. Wanneer je dat kan, kun je je onschuld, degene die je werkelijk bent weer terug winnen. Als je ziet dat jij dat bent en dat kunt accepteren in al je menselijke imperfecties, ben je een stap in de richting van werkelijke genezing.

Een aanrader om te lezen!

Dit boek is de bevestiging van hoe iemand zichzelf kan genezen na trauma in het leven. Het is een boek vol wijsheid en voorbeelden van cliënten, dat het belang onderschrijft van het onderzoeken van de eigen gedachten en emoties. De confrontatie met onze angsten en het doorbreken van oude rolpatronen, waarin we zijn gelopen zijn nodig om tot genezing te komen. Dit boek leert ons de invloed, die we zelf hebben op het leven dat we kunnen hebben. Het leert ons de keuzes die we elke dag weer opnieuw kunnen maken en dat de verantwoordelijkheid ten alle tijden bij onszelf ligt.

Edith Eva Eger is tevens ook een voorbeeld hoe je ondanks jouw emotionele staat, je altijd op een oordeelloze, compassievolle, vriendelijke wijze je het gevoel van veiligheid kan bieden door je open te stellen voor jouw verhaal. Luisteren is in de eerste instantie het enige wat je hoeft te doen. Daarna kan je jezelf afvragen hoe jij jouw leven ingericht hebt werkelijk is wat je wil. Je vindt jouw eigen antwoorden door de vragen te richten op wat er nog meer is dan alleen jouw leed, door een breder perspectief te bieden dan alleen het trauma of het probleem. Dit opent de mogelijkheid tot een meer vervullend leven!

Kies ook voor veerkracht en vitaliteit met ons programma!

Wil jij de stappen uit dit boek zelf gaan toepassen, maar weet je niet hoe? Dan is er nu het online programma: “Gezonde zelfzorg, de weg naar vitaliteit”. In kleine stappen ga je zelf aan de slag om anders naar jouw leven te kijken en keuzes te maken voor meer geluk en vitaliteit.

Schrijf je nu in voor maar €145,- en begin meteen!