Auto-immuunziekte

Wat is een auto-immuunziekte?

Een auto-immuunziekte is een ziekte, waarbij jouw immuunsysteem gezond lichaamsweefsel aanvalt. Het kan gaan om organen, klieren, spieren of botweefsel. Voorbeelden van auto-immuunziektes zijn schildklierproblemen (ziekte van Graves of Hashimoto), huidweefsel (psoriasis), de darmen (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn) en de gewrichten (reumatoïde artritis).

De klachten van een auto-immuunziekte zijn afhankelijk van het weefsel wat is aangetast. Veel voorkomende klachten zijn chronische ontstekingen, vermoeidheid, depressie en hormonale veranderingen.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Auto-immuunziekten
Hoe zorg je voor een gezond immuunsysteem bij auto-immuunziekten?

Een gezond immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam herstelt van een ziekte bij een infectie met een virus of een bacterie. Bij zo’n infectie kan je tijdelijk koorts en last van zweten krijgen. Of zoals bij een auto-immuunziekte het geval is zijn er lokale ontstekingen met symptomen van roodheid, zwelling en pijn op de plek van de ontsteking.

Een gezond immuunsysteem ruimt dode en geïnfecteerde cellen op en zorgt voor de opbouw van nieuwe cellen. Dit kan het immuunsysteem het beste wanneer we uitgerust zijn. Factoren die ons immuunsysteem verzwakken zijn stress, verkeerde voeding en een ongezonde leefstijl. Het belast het lichaam, waardoor er geen ruimte is voor herstel.

Wat kun je zelf doen om het immuunsysteem te versterken?

We kunnen zelf ons immuunsysteem versterken door in de eerste plaats een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Een gezonde leefstijl bestaat uit voldoende beweging, gezonde voeding, een goede slaaphygiëne en ontspanning en het verminderen van stress. Iedereen weet wel dat een gezonde leefstijl belangrijk is, maar het is vooral door stress dat we vaak terug vallen in ons “oude” patroon.

In de praktijk zie ik vaak dat wanneer we gaan bespreken waar jouw stress vandaan komt en hoe je hier op een andere manier mee om kan gaan het ook makkelijker wordt om een gezonde leefstijl aan te houden. Lees ook de verhalen van mijn cliënten.

Psychosociale factoren en stress

Bij de behandeling van auto-immuunziekte kijk ik naar alle aspecten, die van invloed kunnen zijn op jouw ziekte. Deze aspecten zijn:

  • Psychosociale aspecten: wat het doet met jou dat je deze ziekte hebt en welke invloed heeft dit op jouw leven? Belemmert het je in je werk of op sociaal vlak.
  • Het ontstaan van jouw ziekte: wanneer kreeg je de eerste klachten en wat er toen speelde in jouw leven?
  • Stressfactoren: wat geeft jouw stress en hoe kun je daar vanuit meer ontspanning mee omgaan?
  • Zingeving: Leef jij je leven zoals je het wilt leven?

Waarom acupunctuur en coaching bij jouw auto-immuunziekte?

In het intakegesprek kijken we gezamenlijk welke factoren er bij jou spelen, die invloed hebben op jouw ziekte.

Met behulp van coaching kijken we:

  • Wat de relatie is tussen jouw ziekte en jouw leven,
  • Wat jij nodig hebt om stress te verminderen,
  • Hoe jij in de toekomst meer vitaliteit en balans kan ervaren.

Aan het eind van de sessie behandel ik met acupunctuur lichamelijke blokkades om dat wat we losmaken tijdens de coaching ook kan integreren in je lichaam, zodat het voelbaar wordt en het meer beklijft in het dagelijks leven.

Wil je weten of acupunctuur wat voor jou is of om een afspraak te maken? Neem dan contact op met Marjolein Kranendijk, acupuncturist, gezondheidscoach en apotheker. Lid van NVTCG Zhong.