Stress

Stress is de reactie van het lichaam op een bedreigende of nieuwe, spannende situatie. De eerste reactie van het lichaam is een verhoogde staat van alertheid en concentratievermogen. Onze zintuigen staan op scherp. Deze reactie is nodig om te kunnen overleven, het zogenaamde fight or flight-mechanisme. Na deze eerste reactie schatten we in hoe we ons het beste aan de dreiging of veranderde situatie kunnen aanpassen en komen in beweging. Zo’n kortdurende stressreactie is nuttig om onszelf te beschermen of te prikkelen om te presteren. In het laatste geval is de situatie ‘spannend’  of ‘ uitdagend’.

Schadelijke stress

In het dagelijks leven zijn er vele vormen van stress die vaak terugkeren: werkstress, relatieproblemen of het organiseren van je gezinsleven. Als stress continu aanhoudt of vaak voorkomt en we onvoldoende de tijd nemen om ervan te herstellen is de verhouding tussen wat we aankunnen (draagkracht) en onze verwachtingen (draaglast) verstoord. Als de draaglast groter is dan de draagkracht, put dat ons op de lange termijn uit. Langdurig kan dit ernstige gevolgen hebben.

Aanpassingsvermogen

Hoe we met stress omgaan (coping) is afhankelijk van onze ervaring, zelfvertrouwen en het vermogen om met nieuwe situaties om te gaan. Wat voor de één een stressvolle situatie is, vindt de ander een uitdaging. De oorzaak is dus voor iedereen verschillend. Een nieuwe medewerker, die nog niet is ingewerkt zal meer stress ervaren dan een ervaren medewerker. Bovendien kunnen we het beste met stress omgaan wanneer we uitgerust zijn.

 

Veel mensen ontwikkelen na langdurig onder druk gestaan te hebben lichamelijke, emotionele en/of mentale klachten, bijvoorbeeld slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn of onzekerheid. Dit heeft gevolgen voor onze gezondheid, maar ook voor ons sociale leven. We kunnen het dan bijvoorbeeld niet meer opbrengen om onze contacten te onderhouden en raken soms in een isolement. Herken de symptomen tijdig om erger te voorkomen en laat stress behandelen met acupunctuur.

 

Wil je een afspraak maken of meer informatie over acupunctuur? Dan kun je mij bellen of mailen, Marjolein Kranendijk, acupuncturist, coach en apotheker (niet praktiserend) T: 06-19173050 of E: acupunctuur@acupunctuurbijmarjolein.nl