Acupunctuur bij Slapeloosheid

Heb jij last van slapeloosheid? Kun jij niet doorslapen of val je moeilijk in slaap? Je bent niet de enige! Ongeveer 40% van de volwassenen heeft te maken met slaapproblemen. Deze problemen kunnen heel divers zijn. Je kan problemen hebben met inslapen, doorslapen, onrustig of licht slapen, vaak wakker worden, slaapapneu of tekort slapen. Hoe voorkom je nu dat slapeloosheid je hele leven beïnvloed?

Oorzaken en gevolgen van slapeloosheid

Niet kunnen slapen heeft niet alleen invloed op jouw nachtritme. Het kan ook problemen geven overdag, zoals verminderde prestatie op het werk, verminderde concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn en emotionele ontregeling.
Slapeloosheid kan ontstaan door piekeren, rusteloosheid en stress. Maar niet kunnen slapen kan ook het gevolg zijn van pijnklachten, een trauma, burn-out of een verkeerd dag/nachtritme.

Wat kun je doen als je slecht slaapt?

Een deel van de mensen gaat vanwege slapeloosheid naar de huisarts. De huisarts schrijft meestal een slaapmiddel voor. Maar deze mag je bij voorkeur niet langer dan 4 tot 6 weken innemen vanwege de kans op afhankelijkheid. Vaak als mensen stoppen met het gebruik van een slaapmiddel komen de klachten weer terug en daarnaast hebben slaapmiddelen bijwerkingen. Je kunt je er overdag slaperig door voelen en je mag niet auto rijden als je slaapmiddelen gebruikt.

Wil jij liever geen slaapmedicatie gebruiken? Een andere oplossing voor slaapproblemen is acupunctuur. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat acupunctuur vergeleken met een standaard slaappil bij slaapproblemen meer mensen helpt om beter te slapen. Het voordeel van acupunctuur is dat acupunctuur niet de bijwerkingen heeft die slaapmiddelen over het algemeen wel hebben.

Behandeling bij slapeloosheid

In mijn behandelingen combineer ik acupunctuur en coaching. Met coaching kijken we waarom je niet kan slapen en wat je daar zelf aan kan doen bij slaapproblemen. Heb je bijvoorbeeld stress op het werk, loopt het niet lekker binnen je relatie of maak je je ergens zorgen om? Het kunnen allemaal redenen zijn waarom je ongezond slaapt. Met behulp van coaching kijken wat voor jou de beste oplossing is.

De acupunctuur ondersteunt op een natuurlijke wijze door het lichaam tot rust te brengen. Met acupunctuur wordt de balans van rust en activiteit in het lichaam herstelt ongeacht de oorzaak van het ontstaan van het slechte slapen. Het reguleert het dag- en nachtritme. Dit heeft zowel invloed op het inslapen, doorslapen als een vermindering van de klachten overdag, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Acupunctuur helpt ook om stress te verminderen en bevordert ontspanning, wat ondersteunend kan zijn voor gezonde diepe slaap. Slaap je zelf slecht en wil je een afspraak maken voor behandeling, dan kun je contact opnemen met Marjolein Kranendijk. T 06-19173050