Acupunctuur bij Slapeloosheid

Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem. Ongeveer eenderde van de volwassenen heeft te maken met slaapproblemen. Problemen kunnen heel divers zijn. Je kan problemen hebben met inslapen, doorslapen, onrustig of licht slapen, vaak wakker worden of tekort slapen.

Oorzaken en gevolgen van slapeloosheid

Niet kunnen slapen heeft niet alleen invloed op je nachtritme. Dit kan ook problemen geven overdag zoals verminderde prestatie op het werk, verminderde concentratie, vermoeidheid, prikkelbaarheid of slaperigheid.
Slapeloosheid kan ontstaan door piekeren, rusteloosheid en stress. Maar niet kunnen slapen kan ook het gevolg zijn van pijnklachten, het restless legs syndroom, een burn-out of een verkeerd dag/nachtritme.

Wat kun je doen als je slecht slaapt?

Een deel van de mensen gaat vanwege slapeloosheid naar de huisarts. De huisarts schrijft meestal een slaapmiddel voor. Maar deze mag je bij voorkeur niet langer dan 4 tot 6 weken innemen vanwege de kans op afhankelijkheid. Vaak als mensen stoppen met het gebruik van een slaapmiddel komen de klachten weer terug. En daarnaast hebben slaapmiddelen bijwerkingen. Je kunt je er overdag slaperig door voelen en je mag niet auto rijden als je slaapmiddelen gebruikt.

Een andere oplossing voor slaapproblemen is acupunctuur. Taiwaneze onderzoekers vergeleken een wekelijkse acupunctuurbehandeling met een standaard slaappil bij slaapproblemen. Uit het onderzoek bleek dat acupunctuur net zo effectief was als het gebruik van een slaapmiddel.

Behandeling met acupunctuur

Acupunctuur brengt op een natuurlijke wijze het lichaam tot rust, waardoor je effectiever slaapt. Dit heeft zowel invloed op het inslapen, doorslapen als een vermindering van de klachten overdag, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. En het voordeel van acupunctuur is dat acupunctuur niet de bijwerkingen heeft die slaapmiddelen over het algemeen wel hebben.

Met acupunctuur wordt de balans van rust en activiteit in het lichaam herstelt ongeacht de oorzaak van het ontstaan van het slechte slapen. Acupunctuur kan dus ook zinvol zijn wanneer de klacht is ontstaan door een andere ziekte of een stressvolle situatie op het werk of thuis.

Slaap je zelf slecht en wil je een afspraak maken voor behandeling, dan kun je contact opnemen met Marjolein Kranendijk. T 06-19173050