Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingsziekten van de darm, ook wel inflammatory bowel diseases (IBD). Een IBD kan jouw leven behoorlijk beïnvloeden als het gaat om jouw sociale leven, werk, maar ook plezier in het leven. Het kan voor schaamte en angst zorgen als je niet kan doen wat je zou willen. De behandeling met coaching en acupunctuur is er op gericht om te kijken hoe jij een gezonde balans kan houden om opvlamming van de ziekte te voorkomen.

Symptomen en diagnose van IBD

De meest voorkomende symptomen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid. Deze klachten ontstaan door ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Ontstekingen komen meestal voor in de dunne darm, dikke darm en de endeldarm. Maar ook in de rest van het spijsverteringskanaal kunnen ontstekingen opspelen. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat voedingsstoffen niet goed verteerd en opgenomen worden via de darmwand.

Wanneer je bij mij in de praktijk komt heeft jouw specialist de diagnose gesteld dat je een chronische ontsteking in jouw darmen hebt. Om de ontsteking te remmen heeft de arts je medicatie voorgeschreven. Deze zal je waarschijnlijk de rest van je leven moeten gebruiken. Toch is er meer mogelijk. Je kan jouw gezondheid verbeteren door een gezonder leefpatroon en vermindering van stress. Acupunctuur en coaching kunnen je daarbij helpen.

Beter leven met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Bij cliënten met een chronische darmontsteking zie ik vaak een verbetering in de kwaliteit van leven, wanneer zij hun leefstijl aanpassen. Soms zijn dit kleine veranderingen, zoals het laten staan van zuivel of koolhydraten, het verminderen van stress of door beter te gaan slapen. Zij voelen zich uitgeruster en hebben meer energie. Eén verandering kan al een enorme verbetering geven. Jij voelt zelf aan welke verandering jou het beste helpt. Daarom kijken we samen stap voor stap, wat jij nodig hebt om je weer beter te gaan voelen.

Maak een afspraak

Wil je weten of acupunctuur en coaching ook jou kan helpen? Bel dan voor meer informatie of maak dan een afspraak voor een intakegesprek met mij. Marjolein Kranendijk, acupuncturist, coach en apotheker (n.p.) T 06-19173050.