Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen van het bewegingsapparaat. De meest voorkomende klachten zijn pijn, stijfheid, beperkingen van het bewegingsapparaat en vermoeidheid. Er zijn verschillende vormen van reuma, die goed met acupunctuur te behandelen zijn, zoals reumatoïde artritis en fybromyalgie. Coaching en acupunctuur bij reuma kunnen je  helpen om meer vitaliteit en plezier in het leven te ervaren. 

Oorzaken van reuma

Reuma kan het gevolg zijn van een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam gezonde cellen aanvalt. Voorbeelden van  reumatoïde artritis, psoriasis of SLE (systemische lupus erythematodes).

Reuma kan ook het gevolg zijn van slijtage, bijvoorbeeld bij artrose. Niet altijd is de oorzaak bekend, maar kun je wel klachten hebben, zoals bij fybromyalgie. Fybromyalgie is een vorm van reuma, waarbij pijn in bindweefsel en spieren optreedt.

Omgaan met een reumatische aandoening

Als reumapatiënt wordt je regelmatig geconfronteerd met je ziekte. De pijn, de stijfheid en misschien ook wel de slapeloze nachten herinneren je er dagelijks aan. Hoe je omgaat met je ziekte is voor iedereen anders. De een maakt er grapjes over, de ander maakt zich zorgen en soms is het gewoonweg frustrerend, als je niet kan doen door je ziekte wat je graag wil.

Als reumapatiënt kun je door je lichamelijke klachten ook last krijgen van mentale en geestelijke klachten, zoals vermoeidheid, minder zin om af te spreken met vrienden en familie, piekeren, somberheid of zelfs slapeloosheid. Hierdoor heeft je lichaam minder energie om te herstellen en kun je minder aan. Acupunctuur bij reuma kan dit voorkomen doordat het zowel op lichamelijk als geestelijk niveau werkt. Het stimuleert de doorstroming in het lichaam, vermindert daardoor klachten en ontspant lichamelijk en geestelijk. Door het ontspannende effect kan het lichaam weer herstellen.

Hoe werkt acupunctuur bij reuma

Behandeling met acupunctuur werkt met het zetten van kleine naaldjes. De kleine naaldjes zorgen voor ontspanning in het lichaam. Het lichaam heeft ontspanning nodig om te kunnen herstellen. Pijn vermindert en vitaliteit neemt toe.

Consult

Tijdens het acupunctuurconsult besteed ik zowel aandacht aan je lichamelijke klachten als je mentale welzijn. Ik zal daarom ook vragen naar je leven, relaties en je werk. Leefomstandigheden kunnen van invloed zijn op je klachten en hoe je met je klachten omgaat.

Als je afspraak wilt maken of wilt weten wat acupunctuur voor jou kan betekenen, neem dan contact op met Marjolein Kranendijk. T: 06-19173050.