Gevolgen van Stress

Chronische ziekten zijn de belangrijkste gevolgen van stress. Wie langdurig onder stress staat heeft meer kans op het ontwikkelen van ziekten, zoals ontstekingen, maag- en darmklachten, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten en psychische klachten zoals burnout en depressie. Stress in de privésfeer of psychosociale problemen veroorzaken het meeste ziekteverzuim in Nederland. Het is de grootste oorzaak van arbeidsongeschiktheid. In Nederland zijn 250.000 mensen per jaar ziek als gevolg van stress.

wat zijn de gevolgen van stress klachten?

Als het lichaam langdurig onder druk staat, kan het lichaam niet tot rust komen en herstellen. Wanneer het lichaam in rust is gaat het lichaam zichzelf repareren door kapotte cellen te vervangen voor nieuwe. In stressvolle periode is het lichaam alleen bezig met overleven en  ontneemt het lichaam de kans om zichzelf te genezen. Daardoor veroudert het sneller dan wanneer je een gebalanseerd leven leidt. Voordat je met ernstige gevolgen van stress te maken krijgt, geeft het lichaam allerlei signalen af. Dat je te gestresst leeft merk je als eerste aan spanningen en vermoeidheid in je lichaam.

De eerste symptomen van stress zijn vaak een verminderde weerstand, vermoeidheid en hoofdpijn. Je merkt aan jezelf dat je minder energie hebt dan vroeger. We relativeren dat vaak door te zeggen dat we een jaartje ouder worden. Als je deze klachten langere tijd negeert, dan kan dat leiden tot chronische vermoeidheid, overbelasting of uiteindelijk een gevoel van uitputting. Vandaaruit is het een kleine stap naar overspannenheid of een burnout.

Ziekteverzuim

De meeste mensen die langer dan twee maanden thuis zijn vanwege ziekten lijden aan hart- en vaatziekten of hebben te maken met een burnout of overspannenheid. Bijna 20% van alle verzuimdagen is gerelateerd aan psychische klachten. Om het ziekteverzuim te verminderen is het belangrijk om stress gerelateerde klachten tijdig te herkennen en behandelen om ziekteverzuim te verminderen.

Met acupunctuur en gespreksbegeleiding kan je de oorzaak van stress achterhalen en aanpakken. Neem contact op met Marjolein Kranendijk voor een afspraak!