Stress Behandelen

Acupunctuur kan stress behandelen door het zetten van kleine naaldjes

Stress geeft allerlei spanningen in het lichaam, wat kan variëren van pijnklachten, slaapproblemen, concentratiezwakte, hormonale veranderingen of een gebrek aan zelfvertrouwen. Bij aanhoudende stress is het lichaam overactief en komt moeilijk tot rust. Het belangrijkste bij het behandelen van stress is het tot rust brengen van het lichaam om de natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning te herstellen.

Acupunctuur ontlaadt door het zetten van hele dunne naaldjes de spanning in het lichaam, die door de stress is veroorzaakt. Het brengt je tot rust en stimuleert tegelijkertijd de opbouw van energie. Na 6 tot 10 behandelingen voel je je weer een stuk meer in balans.

Wat veroorzaakt stress?

Om stress te behandelen, is het belangrijk om te weten wat bij jou de oorzaak van stress is en welke symptomen je krijgt. Stress kan veroorzaakt worden door langdurige overbelasting, een opeenstapeling van situaties of een heftige gebeurtenis, zoals na een traumatische ervaring. In het laatste geval spreken we van PTSS, ook wel het post traumatisch stress syndroom. Herinneringen aan stressvolle situaties kunnen klachten geven in het lichaam, als ze onvoldoende verwerkt zijn. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, gespannen spieren en rugklachten na een langdurig conflict in de familie of vermoeidheid bij alleen al de gedachte aan werk.

De symptomen bij stress zijn afhankelijk van de stressvolle gebeurtenissen en kunnen direct na een gebeurtenis ontstaan, maar ook wel pas na een aantal maanden of zelfs een jaar. Bij lichte stress zal de klacht oppervlakkig zijn. Naarmate de stress heftiger is of langer aanhoudt, tast het ons energiesysteem aan en zet spanning zich dieper vast in het lichaam rond de organen. Wanneer dat gebeurt kan dat leiden tot chronische ziekten zoals burnout, depressie, ontstekingsziekten, auto-immuunziekten of chronische pijn. We spreken dan van stress gerelateerde aandoeningen. Zowel bij lichte stress als bij ernstige stress (in het geval van PTSS) kan acupunctuur helpen om klachten te verminderen.

Stress behandelen met acupunctuur

De behandeling van stress met klassieke acupunctuur bestaat uit een aantal stappen.

Stap 1. Is het zetten van acupunctuurnaalden op de rug om spanningen rondom de organen te verwijderen. Na zo’n eerste behandeling ervaren de mensen een gevoel van verlichting of diepe ontspanning.

Stap 2. Het opheffen van blokkades. Deze blokkades zijn wat wij ervaren als klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of lichamelijke spanningen.

Stap 3. Het opbouwen van nieuwe energie.

Na 6 tot 10 behandelingen ervaar je:

  • Meer balans
  • Meer rust
  • En meer zelfvertrouwen
  • Meer vitaliteit

De acupunctuurbehandelingen combineer ik met gesprekken. In de gesprekken kijken we samen naar wat de oorzaak is van jouw stress en hoe je hier op een andere manier mee kan leren omgaan. Weet je dit allang, maar heb je toch nog klachten? Dan is acupunctuur geschikt voor jou, zodat jouw lichaam het ook weet.

Maak een afspraak

Heb je last van stressklachten en spreekt acupunctuur jou aan? Neem dan contact op met Marjolein Kranendijk. T 06-19173050 voor het maken van een afspraak of meer informatie.

Marjolein Kranendijk is acupuncturist en apotheker, sinds 2010 gespecialiseerd in behandeling van stress, burn-out en angsten met acupunctuur en coaching.