Traumaverwerking

Heb jij nare herinneringen of klachten over gehouden aan een traumatische ervaring? Of droom je herhaaldelijk van gebeurtenissen uit het verleden? Een trauma kan ons op allerlei vlakken in ons leven hinderen. Acupunctuur kan je helpen bij traumaverwerking. Sinds 2010 ben ik gespecialiseerd in de behandeling van stress gerelateerde klachten, zoals burn-out, PTSS en angsten.  

Wat is een trauma?

Een trauma is het gevolg van een stressvolle gebeurtenis, “die buiten het bereik van de normale menselijke ervaring ligt en die voor bijna iedereen uitgesproken beangstigend zou zijn”. Dit zijn gebeurtenissen, waarin onze veiligheid of integriteit ernstig is aangetast. Het kan daarbij gaan om gebeurtenissen in ons eigen leven, het leven van onze kinderen of dat we getuige zijn van een zo’n gebeurtenis bij mensen in onze omgeving. Voorbeelden hiervan zijn bedreiging, mishandeling (fysiek, mentaal, seksueel of emotioneel), het zien of meemaken van geweld of een ongeluk, het overlijden van iemand, langdurige en/of heftige conflicten/pesterijen.

Een trauma kan ontstaan door een eenmalige gebeurtenis of door meerdere opeenvolgende gebeurtenissen. Als je al eerder een stressvolle situatie hebt meegemaakt en deze niet (voldoende) hebt verwerkt, heeft dit invloed op de mate waarin een trauma impact heeft op jouw leven en met welke symptomen je kampt.

Wat gebeurt er als je een trauma hebt?

Als je getraumatiseerd bent, herbeleef je dit trauma elke keer opnieuw bewust of onbewust. Het kan zijn dat je eraan herinnerd wordt wanneer je in een vergelijkbare situatie komt, door er herhaaldelijk over te dromen of door lichamelijke herbeleving. Gevolg kan zijn dat je deze situaties wilt gaan vermijden, omdat de gevoelens die het oproept te overweldigend zijn. Je vermijd bijvoorbeeld de plek waar het incident gebeurd is, je bent bang om te gaan slapen of vermijd sociale contacten uit angst.

Bij lichamelijke herbeleving kan het zijn dat je in de eerste instantie een toegenomen gevoeligheid hebt voor alles wat stress oproept. Dit kan aanleiding zijn voor slaapproblemen, angsten of paniekaanvallen. Een andere reactie op herbeleving is dat je je terugtrekt uit je lichaam. In het laatste geval is sprake van desensitisatie of derealisatie. Bij derealisatie heb je het gevoel dat je in een waas leeft en het contact met je lichaam kwijt bent.

Hoe herken je een trauma?

Een trauma herken je aan de volgende klachten:

  • Slaapstoornissen, bijvoorbeeld niet in slaap kunnen/willen vallen na het meemaken van een auto-ongeluk, omdat dit een herbeleving geeft van het ongeluk of omdat je door het incident continue op je hoede bent.
  • Angsten. Angsten ontstaan wanneer we overweldigd worden door onze eigen situatie en het gevoel hebben geen controle meer te hebben over wat ons overkomt. Dit kan de angst zijn dat ons opnieuw iets overkomt, de angst dat we ziek worden of iemand verliezen. Angsten kunnen zich uiten in piekeren, paniekaanvallen of gegeneraliseerde angst, waarbij we continue in angst leven.
  • Depressie. Een depressie ontstaat wanneer je het gevoel hebt niks aan de situatie te kunnen veranderen. Het roept een gevoel van hulpeloosheid en machteloosheid op dat jij geen invloed hebben op jouw eigen leven.
  • Verslavingen. Emotie-eten is een voorbeeld van een verslaving, waarbij eten helpt om de nare gevoelens “weg te eten”.
  • PTSS: (posttraumatische stress stoornis) is een angststoornis ontwikkeld uit één of meerdere onverwerkte traumatische ervaringen. Deze trauma’s zijn ontstaan uit ernstige stressgevende situaties, zoals een oorlog waarin je leven is bedreigd, ernstig lichamelijk letsel na een gewelddadig incident of mishandeling/misbruik. 
  • ALK aanhoudende lichamelijke klachten. Dit betreft meestal psychosomatische aandoeningen waar geen fysieke afwijking kan worden gevonden in de reguliere geneeskunde. Vaak spelen deze klachten op nadat ze getriggerd worden door vergelijkbare stressvolle situaties of voeding.
  • Ongecontroleerde emoties, zoals woede-aanvallen, onbedwingbare huilbuien, buiten proportionele schaamte of schuldgevoelens.

Behandeling bij traumaverwerking?

Acupunctuur is één van de behandelmethode, die kan helpen bij het verwerken van een trauma door het verminderen de lichamelijke stressreactie. De nasleep en herbeleving van een stressreactie na trauma, geeft vaak spanningen en onverklaarbare lichamelijke klachten. Acupunctuur helpt om het lichaam weer op een natuurlijke wijze te ontspannen en stress in het lichaam te verminderen. M.n. het ontladen van triggers, die een stressreactie in het lichaam kunnen oproepen, kan met acupunctuur verminderen. Nadat de stressreactie afgenomen is, kan het lichaam tot rust komen en het zelfgenezend vermogen zorgen voor herstel van de vitaliteit. Wanneer dan terug gekeken wordt op de gebeurtenissen, kan dit vanuit veel meer rust en acceptatie.

Heb je interesse in ondersteuning bij traumaverwerking met acupunctuur, neem dan contact op met mij, Marjolein Kranendijk. Acupuncturist, apotheker (n.p.) en coach, gespecialiseerd in behandeling van stress, burn-out, chronische klachten en traumaverwerking.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van de nascholing “Traumaherstel op Shen niveau” gegeven door Honglin Liu & Hans van Male van het Learn Practise Master Institute in oktober  2017.