Waar herken je een burnout aan?

Burnout herkennen en behandelen

Een burnout herken je aan een gevoel van uitputting

Een burnout betekent in het kort gezegd dat jouw lichaam “opgebrand” oftewel uitgeput is. Tegenwoordig spreekt men ook wel van bijnieruitputting. Een burnout is meestal het gevolg van een opeenstapeling van stressklachten na een langdurige periode, waarbij je over jouw eigen grenzen bent gegaan. Dit kan zijn als gevolg van werkstress, problemen binnen de familie zoals langdurige mantelzorg of een andere vorm van overbelasting.  Wanneer het lichaam te weinig tijd heeft gehad om uit te rusten en te herstellen, raakt het overbelast.

Behandeling bij burnout is in de eerste instantie gericht op het tot rust brengen van het lichaam en de gedachten na een stressvolle periode. Als je tot rust bent gekomen kan je weer beginnen met het opbouwen van jouw energie en lichamelijke kracht. Doordat je na de acupunctuur behandeling weer meer in jouw lichaam komt, krijg je jouw zelfvertrouwen weer terug. Dit proces kan enkele maanden duren en het is goed deze tijd voor jezelf ook te nemen.

Hoe herken je een burnout?

Een burnout herken je aan een gevoel van uitputting, vermoeidheid, een gebrek aan energie om zelfs alledaagse dingen te doen, zoals het huishouden, afspreken met vrienden of op je werk het gevoel hebben dat je niks meer presteert. Daarnaast hebben mensen met een burnout last van allerlei symptomen van stress, zoals hoofdpijn, rusteloosheid en slapeloosheid. Dit kan in combinatie met een gevoel van rusteloosheid en andere mentale klachten zoals piekeren en een slecht concentratievermogen zijn.

Herstel van een burnout

Het lichaam herstelt van een burnout door eerst een periode van rust te nemen. Dit kan een aantal weken tot een aantal maanden duren. Als je met een burn-out zelf moeilijk tot rust kan komen, is het goed hierbij hulp te zoeken. In deze fase kan acupunctuur helpen om te onspannen. Na deze eerste periode komt er een periode van reflectie. Vragen als “hoe ben ik in deze burn-out terecht gekomen?”, “wat wil ik hieraan veranderen?” en “hoe wil ik nu verder?” staan hierbij centraal. Vijf Elementen Acupunctuur kan je helpen je bewust te worden van wat goed is voor jou.

Behandeling met acupunctuur

Acupunctuur is een effectieve therapie bij burn-out. Het behandelen van burnout met acupunctuur is erop gericht om een goede balans te vinden tussen inspanning en rust op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau. Voor iedereen is deze balans anders.

Daarom kijken we in begeleidende gesprekken naar wat bij jou stress heeft veroorzaakt, wat daar voor jou moeilijk aan is en hoe je hier anders mee om kunt gaan. Het herstellen van het vertrouwen in jezelf en je eigen lichaam is het belangrijkste bij een burnout.

Heb je last van een gevoel van uitputting of ben je oververmoeid, dan is het goed om hulp te zoeken. Als je wilt weten wat acupunctuur voor jou kan beteken, neem dan contact op met Marjolein Kranendijk. T: 06-19173050