Waar herken je een burnout aan?

Burnout herkennen en behandelen
Een burnout herken je aan een gevoel van uitputting

Een burnout betekent in het kort gezegd dat jouw lichaam “opgebrand” oftewel uitgeput is. Tegenwoordig spreekt men ook wel van bijnieruitputting. Een burnout is meestal het gevolg van een opeenstapeling van stressklachten na een langdurige periode, waarbij je over jouw eigen grenzen bent gegaan. Dit kan zijn als gevolg van werkstress, problemen binnen de familie zoals langdurige mantelzorg of een andere vorm van overbelasting.  Wanneer het lichaam te weinig tijd heeft gehad om uit te rusten en te herstellen, raakt het overbelast.

Behandeling bij burnout is in de eerste instantie gericht op het tot rust brengen van het lichaam en de gedachten na een stressvolle periode. Als je tot rust bent gekomen kan je weer beginnen met het opbouwen van jouw energie en lichamelijke kracht. Doordat je na de acupunctuur behandeling weer meer in jouw lichaam komt, krijg je jouw zelfvertrouwen weer terug. Dit proces kan enkele maanden duren en het is goed deze tijd voor jezelf ook te nemen.

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out herken je aan een gevoel van uitputting, vermoeidheid, een gebrek aan energie om zelfs alledaagse dingen te doen, zoals het huishouden, afspreken met vrienden of op je werk het gevoel hebben dat je niks meer presteert. Daarnaast hebben mensen met een burn-out last van allerlei symptomen van stress, zoals hoofdpijn, rusteloosheid en slapeloosheid. Dit kan in combinatie met een gevoel van rusteloosheid en andere mentale klachten zoals piekeren en een slecht concentratievermogen zijn.

Herstel van een burn-out

Het lichaam herstelt van een burn-out door eerst een periode van rust te nemen. Dit kan een aantal weken tot een aantal maanden duren. Als je met een burn-out zelf moeilijk tot rust kan komen, is het goed hierbij hulp te zoeken. In deze fase kan acupunctuur helpen om te ontspannen. Na deze eerste periode komt er een periode van reflectie. Vragen als “hoe ben ik in deze burn-out terecht gekomen?”, “wat wil ik hieraan veranderen?” en “hoe wil ik nu verder?” staan hierbij centraal. Vijf Elementen Acupunctuur kan je helpen je bewust te worden van wat goed is voor jou.

Behandeling met acupunctuur en coaching

Acupunctuur is een effectieve therapie bij burn-out. De behandeling van burn-out met acupunctuur helpt jou:

  • Lichamelijk en mentaal tot rust te komen,
  • Bevordert herstel van jouw energiebalans,
  • en geeft je meer vitaliteit. 

Omdat voor iedereen de balans anders is kijken we met behulp van coaching, waarom jouw energiebalans verstoord is. Wat heeft bij jou stress veroorzaakt, wat belemmert je daarin en hoe kun je hier anders mee omgaan. Zo leer je je eigen lichaam beter kennen en het herstel je het vertrouwen in jezelf en je eigen lichaam.

Heb je last van een gevoel van uitputting of ben je oververmoeid, dan is het goed om hulp te zoeken. Als je wilt weten wat acupunctuur voor jou kan beteken, neem dan contact op met Marjolein Kranendijk. T: 06-19173050