Emoties zorgen voor slaapproblemen

De beste versie van mezelf is de uitgeslapen versie!

Emotionele ontregeling bij slaapproblemen

Slapen, het is zo heerlijk als je uitgeslapen bent! Je voelt je fit en hebt zin om de dag te beginnen! Slaap hebben we nodig om op te laden en gedurende de nacht krijgt het lichaam de tijd om cellen te vervangen door nieuwe cellen en de dag los te laten. Na een nacht goed slapen staan we met nieuwe energie op. Maar wat gebeurt als je slaapproblemen hebt?

Emotioneel ontregelt

Slaaponderzoeker Eus van Zomeren deed een belangrijke ontdekking, als het gaat om slaapproblemen. Hij ontdekte dat slaapproblemen gerelateerd zijn aan het emotionele deel van het brein, het limbische systeem [1]. Om het verband tussen slapeloosheid en een overactief limbisch systeem aan te tonen, liet de onderzoeker proefpersonen deelnemen aan karaoke. Ze namen het gezang van de proefpersonen op en lieten hen hun eigen gezang terug luisteren, voordat ze gingen slapen.

Bij de proefpersonen, die zich schaamden voor hun eigen gezang, lichtte het emotionele deel van het brein op. Na een nacht slapen werd opnieuw een hersenscan gemaakt. De proefpersonen, die zich na een nacht nog het meest schaamden, waren ook de personen die het slechts hadden geslapen. Hun emotionele brein lichtte na een nacht slapen nog steeds op, wanneer zij hu eigen gezang hoorden. Zij voelden zich juist minder uitgerust. Gedurende de nacht hadden zij de meeste dromen en sliepen oppervlakkiger dan de mensen, die na een nacht slapen geen last meer hadden van schaamte. Zij hadden goed geslapen die nacht. Eus van Someren toonde hiermee aan, dat er ook zoiets bestaat als ongezonde slaap. Maar hoe werkt dat dan?

Ongezonde slaap

Normaalgesproken tijdens een rustige remslaap, verwerkt het brein de herinneringen van de dag ervoor. Het lichaam versterkt of verzwakt bepaalde verbindingen in de hersenen betrokken bij het verwerken van emotionele herinneringen. Bij mensen met een rusteloze remslaap gebeurt dit niet. Zij blijven in een staat van alertheid en komen niet goed tot rust. Uit dit onderzoek blijkt dat het niet los kunnen laten van de emotie rondom de herinnering een rol speelt bij slaapproblemen en zorgt voor een ongezonde slaap.

Slecht slapen is een risicofactor voor emotionele stoornissen, zoals angsten, depressie en PTSS. Andersom kunnen emoties, zoals angst en schaamte het ook slaapritme verstoren. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij emotionele problemen zorgen voor slaapproblemen en slaapproblemen emoties kunnen versterken. Gelukkig zijn er manieren om deze negatieve spiraal te doorbreken.

Doorbreken van de vicieuze cirkel bij slaapproblemen

Wat je kan doen om de vicieuze cirkel van slaapproblemen te doorbreken is het volgende:

  1. Begin niet over emotionele problemen vlak voor je gaat slapen. Hiermee activeer je het limbische systeem, dat betrokken is bij het ervaren van emoties.
  2. Zorg voor ontspanning voordat je gaat slapen. Dit kan door te zingen, samen te zijn, lachen, bewegen en andere ontspannende activiteiten, die de nervus vagus stimuleren.
  3. Verwerk oude beladen herinneringen. Dit onderzoek toont aan dat onverwerkte emoties van invloed zijn op ons slaapritme en emotioneel functioneren overdag. Je verwerkt emoties, wanneer je kan accepteren en loslaten wat er gebeurd is.
  4. Behandeling van mentale en emotionele klachten gericht op het kalmeren van het emotionele brein. Acupunctuur en coaching kunnen hierbij ondersteunend werken.

Wil je meer weten, wat je kan doen bij slaapproblemen? Neem dan eens contact op met mij, Marjolein Kranendijk.

[1] Haunted by the past: old emotions remain salient in insomnia disorder
R WassingF SchalkwijkO Lakbila-KamalJR RamautarD StoffersHJMM MutsaertsLM TalaminiEJW Van Someren
Brain 2019 Jun 1;142(6):1783-1796.