Blog

Verkorte handleiding EFT

Vooraf wil ik zeggen dat dit een verkorte versie is van de EFT procedure ontwikkeld door Cary Craig. EFT staat voor Emotional Freedom Technique. Het is een hulpmiddel om negatieve emoties sneller te verwerken, zodat we hier geen last meer van hebben in het dagelijks leven. Klik hier om naar de handleiding te gaan.

Timemanagement volgens natuurlijk ritme

We kennen allemaal wel timemanagement waarbij je je tijd zo effectief mogelijk indeelt, je to-do lijstjes hebt en een planning maakt om zoveel mogelijk af te krijgen in een zo kort mogelijke tijd. Persoonlijk wordt ik hier altijd gestresst van. Ik krijg dan het gevoel dat ik continue bezig ben en nooit af heb wat ik allemaal wilde doen. Dus heb ik besloten deze manier van werken dan ook meer en meer los te laten. Maar hoe dan?

Lek jij energie?

Zie je tegen dingen op? Stel je steeds zaken uit? Het kan zijn dat je last hebt van een energie lek. Maar hoe weet jij dit? Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk als iets je meer energie kost dan dat het je oplevert. Maar hoe kom je daarachter?

Emoties veroorzaken de meeste stress

Emoties zijn een zeer onbegrepen fenomeen in onze Westerse cultuur. We weten ons er vaak geen raad mee. Ze slingeren ons van huilen naar woede, van angst naar verliefdheid. Van jongsaf leren onze ouders ons niet te zeuren, huilen of schreeuwen. En als volwassene krijg je te horen dat je jezelf moet vermannen. En zo leren we dus onze emoties te vermijden, te onderdrukken en af te keuren. Hoe moet je dan met emoties omgaan?

Werkstress – hoe gezond is hard werken?

Ik las gisteren een artikeltje in de Volkskrant over hard werken. Het kopte: van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan toch? In nietsontziende bewoordingen werd deze stelling onderuit gehaald. Hard werken en dan met name lange werkdagen maken leidt tot meer kans op hartaanvallen. Zeker in combinatie met andere risicofactoren als een hoge bloeddruk en overgewicht. Andere gevolgen van werkstress zijn….

Prikkelbaarheid, waar ligt je grens?

Eén van de kenmerken van overspannenheid is prikkelbaarheid. Je reageert bot of snauwt iemand af, terwijl er weinig aan de hand is en achteraf heb je spijt. Dat je prikkelbaarder bent kan komen door een gebrek aan slaap, vermoeidheid of hormonen. Wanneer ga jij over je grens heen?

Overspannen? Hoe hervind je jezelf?

Wat we niets liever willen in ons leven is gelukkig worden. We hebben een beeld voor ogen dat we gelukkig zijn wanneer ons leven volmaakt is. Bijvoorbeeld dat droomhuis, de ideale baan, het juiste inkomen of persoonlijke ontwikkeling. Om dat geluk te bereiken stellen we onszelf doelen. We werken hard, doen ontzettend ons best om ons verlangen naar dat geluk te vervullen. Maar wat je ook doet. Elke keer mislukt het en lijkt je geluk verder weg dan ooit. Hoe hervind je jezelf na zo’n teleurstelling?

Hoe vind je balans in je leven?

Er zijn vele boeken over geschreven. Maar wat is het? Wanneer ervaar je balans? Als je de media leest (en ook misschien op mijn website) dan lijkt balans een precair evenwicht wat moeilijk in stand te houden is. De indruk die ik dan krijg is dat je hard moet werken om je balans vast te houden. Maar is dat wel zo?

Acupunctuur bij angst

Veel van wat we doen doen we uit angst. De angst om bijvoorbeeld eenzaam te zijn, niet gezien, gehoord, gewaardeerd of gekwetst te worden. We doen erg ons best onze angsten te vermijden. Maar wat zou er gebeuren als we nu eens niet vanuit onze angst zouden handelen? Waar zijn we nu werkelijk bang voor? Is het echt zo erg? Als je durft te kijken naar je angst kom je erachter er vaak helemaal niets is om bang voor te zijn. Wat is jou angst?

Piekeren

Piekeren ik denk niet dat ik er een definitie van hoef te geven. Maar wat moet je er over weten (zonder dat je daar dan weer over gaat piekeren)? Als ik pieker dan ben ik aan het nadenken over een probleem. In gedachten probeer ik een oplossing te vinden. En in een aantal seconden ben ik al in mijn gedachten allerlei mogelijkheden langs gelopen. Dan denk ik, als ik het nou zus of zo doe. Of als ik nou dat of dat had. Dan zou het probleem er niet meer zijn.Maar wat is nou de beste oplossing? Piekeren. Wat doe je eraan…

Hoofdpijn, wat doet acupunctuur?

Hoofdpijn kent veel verschillende vormen, zoals migraine, spanningshoofdpijn en de “gewone” hoofdpijn. In de meeste gevallen is er geen specifieke oorzaak. Hoofdpijn gezien vanuit de acupunctuur kent twee verklaringen. De eerste verklaring van hoofdpijn is…

Stressklachten en lichaamsbewustzijn

Stress merk je als eerste op in je lichaam. Vaak geeft je lichaam met allerlei kleine signalen als eerste aan dat er iets aan de hand is wat niet goed voor je is. Een stijve nek, last van je darmen, een verkoudheid die niet over gaat. Het kan ook zijn dat je ergens geen goed gevoel over hebt. Maar dat negeer je omdat je geen reden zou kunnen bedenken waarom dat zo is. Als je deze signalen wel serieus neemt weet je dat er iets moet veranderen om je situatie te verbeteren. Wat kun je doen om stress te verminderen?

Verschil tussen overspannenheid en burnout

De symptomen van overspannenheid en burnout zijn grotendeels hetzelfde. Zowel bij een burnout als overspannenheid is er een gevoel van vermoeidheid, prikkelbaarheid en andere kenmerken van stress. Het verschil is de duur van de klachten. Lees meer over overspannenheid en burnout.