Als je dit voor de eerste keer hoort klinkt het misschien egoïstisch. De meesten van ons zijn gewend onszelf weg te cijferen ten behoeve van de ander. We leven tenslotte in een samenleving. Maar als ik het heb over gezonde zelfzorg, dan bedoel ik dus ook niet de narcistische peuter/puberversie van onszelf, het “Ik doe lekker waar ik zelf behoefte aan heb zonder rekening te houden met een ander” deel.
Nee, met gezonde zelfzorg bedoel ik realistisch worden over de wat jij aankan, wil, nodig hebt en wat voor jou klopt binnen de kaders van jouw mogelijkheden. En dat zijn er vaak véél meer dan we denken! Ook als we rekening houden met de gevoelens en wensen van anderen. Gezonde zelfzorg betekent dat zorgt voor jezelf zoals je ook houdt van de ander en wil dat die gezond en gelukkig is. Zo wil je dat jij zelf ook gezond en gelukkig bent zonder over je eigen grenzen te gaan met oog voor waar jij gelukkig van wordt.
Hoe ziet gezonde zelfzorg eruit?
Gezonde zelfzorg begint met het herkennen van de innerlijke strijd tussen wat goed is voor jou en wat je denkt dat je moet om aan de verwachtingen van de maatschappij te voldoen. In deze wereld waarin er veel nadruk ligt op het leven van je volle potentie, lijkt het alsof je er alles aan moet doen om uit het leven te halen, wat erin zit. Dit kan behoorlijk overweldigend voelen en angsten oproepen als het niet lukt!
Deze angst ziet je lichaam als een bedreiging en zorgt voor de aanmaak van stresshormonen. Wat ik veel van mijn cliënten hoor zeggen, is dat zij het gevoel hebben dat ze continue “AAN” staan. Goede zelfzorg betekent o.a. op tijd stoppen om te ontspannen en op te laden, voordat je symptomen van stress ontwikkelt. Altijd doorgaan, terwijl we voelen dat we over onze grenzen gaan, maakt dat we uitgeput raken. Om dit te voorkomen is het aan ons om de keuze te maken wat wij belangrijk vinden en waar wij onze tijd echt aan willen besteden.
Om deze prioriteiten voor jezelf helder krijgen heeft tijd nodig. Een aantal vragen, die je jezelf kunt stellen om jouw prioriteiten helder te krijgen zijn:
- Word ik hier blij van of niet?
- Voel ik me overweldigt of heb ik het gevoel dat ik het aan kan?
- Doe ik dit omdat ik bang ben om iets te missen of vind ik het ook echt leuk?
- Als ik stress voel, kan ik mezelf eerst kalmeren voor ik verder ga?
- Als ik ergens ja op zeg, kan ik me dan ook aan de belofte houden?
- Kan ik dankbaar zijn voor wat er in mijn leven gebeurt?
- Wat wil ik bereiken in mijn leven en neem ik ook de acties om dat te bereiken?
Het vinden van balans
Elke keer als er iets in ons leven verandert vraagt het van ons een nieuwe afstemming op wat kan en niet meer kan. Dit gebeurt bij elke crisis of het nu gaat om het verlies van je baan, je relatie of je gezondheid, zoals bij een chronische aandoening. In een nieuwe situatie zullen we op zoek moeten gaan naar een gezonde balans. Het heeft tijd nodig om deze te vinden. Dat kan de balans zijn tussen inspanning en ontspanning, werk en privé, us-time en me-time, moeten en genieten, ga zo maar door. Vinden we deze balans, dan ontstaat er innerlijke rust en kunnen we weer van het leven genieten.
Gezonde zelfzorg, gezonde weerstand
Het wordt anders als we niet bereid zijn om ons oude leven en verworvenheden los te laten en de nieuwe situatie te accepteren. Hiermee bedoel ik niet dat we klakkeloos moeten accepteren wat ons overkomt en onze weerstand laten varen. Onze weerstand kan ook juist een leidraad zijn om op een intelligente manier om te gaan met een nieuw situatie. Bijvoorbeeld als we weigeren de hoop op verbetering op te geven of ons over te laten nemen door emoties, geeft het ons de kracht om door te gaan. Ik noem dit gezonde weerstand. Het leven vraagt opnieuw van ons om helder te krijgen, wat onze mogelijkheden zijn.
Een voorbeeld wat ik zelf ervaar is dat ik weiger te accepteren wanneer ik klachten heb, dat ik daarmee maar moet leren leven alsof ze er altijd zullen zijn. Het is niet dat ik mijn klachten ontken of er niet naar luister. Maar ik weiger te accepteren dat ze er altijd zullen zijn. Ik heb 2 jaar geleden een hersenschudding opgelopen en loop nu nog steeds met klachten als een gevolg hiervan. Elke keer ben ik op zoek naar nieuwe oefeningen voor de volgende stap in mijn herstel. Dit betekent dat ik nog steeds verbetering merk in mijn klachten ondanks de restverschijnselen, die ik heb.
Vertrouwen in herstel
Vertrouwen hebben we nodig om elke stap in herstel en het leven zelf het hoofd te kunnen bieden. Hoe beter je leert luisteren naar jouw intuïtie, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt om dat te doen wat goed is voor jou.
Wil jij leren beter voor jezelf te zorgen? Schrijf je dan nu in voor het online programma “Gezonde zelfzorg, de weg naar vitaliteit”
In dit programma leer ik je de stappen te zetten:
- hoe jij beter voor jezelf kan zorgen
- Jij keuzes kan maken die passen bij jezelf en jouw energie
- hoe jij meer vitaliteit creëer in jouw leven, zodat ook jij weer van het leven kan genieten!