Acupunctuur bij hoofdpijn

Chronische hoofdpijn kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Is het niet wekelijks dan op zijn minst toch wel een of twee keer per jaar. Hoofdpijn komt in vele variaties voor, zoals migraine (eenzijdige scherpe, kloppende pijn), spanningshoofdpijn (drukkende, beklemmende pijn), clusterhoofdpijn (kort durend, maar frequent en heftig) en de “gewone” hoofdpijn. Behandeling met acupunctuur bij hoofdpijn kan helpen om spanning te verminderen en beter met klachten om te gaan.

Verklaringen vanuit de acupunctuur

In de acupunctuur zijn er twee verklaringen voor hoofdpijn. De eerste is de druk die we onszelf opleggen, doordat we teveel plannen hebben die we allemaal van onszelf moeten uitvoeren in vaak te weinig tijd. Denk aan de to-do-list die de meesten van ons op het bureau hebben liggen. Deze stress, die we zelf creeëren, geeft een druk op ons hoofd wat hoofdpijn als gevolg kan hebben. Onder moeten versta ik ook wat we allemaal van onszelf moeten om aardig gevonden te worden of erbij te horen.

De andere verklaring voor hoofdpijn is teveel in onze gedachten zitten en alles willen begrijpen. In onze maatschappij hechten we meer waarde aan ons denken dan aan ons gevoel. Gedachten geven vaak weer nieuwe gedachten. Onze gedachten komen zo nauwelijks tot rust. Continue denken leidt tot veel spanning in ons hoofd.

In slechts 1% van de gevallen is er een duidelijke oorzaak, zoals door hoofdletsel of een voorhoofdsholte ontsteking. Trauma door hoofdletsel kan langdurig klachten geven, die ons werk en sociale leven behoorlijk kan beïnvloeden.

Hoe kan acupunctuur helpen bij hoofdpijn?

Acupunctuur kan helpen hoofdpijn te verminderen door de ontspannende werking en het laten doorstromen van de energie van het hoofd naar het lichaam. Tijdens de behandeling met acupunctuur zal ik me niet alleen richten op de hoofdpijn, maar ook wat je op dit moment bezig houdt.

Wat zijn jouw ervaringen met hoofdpijn en acupunctuur? Wat doe jij om je hoofdpijn te verminderen?