Acupunctuur bij hoofdpijn

Spanningshoofdpijn door stress

Hoofdpijn kan je leven op zijn kop zetten. Je werk en sociale leven kunnen er behoorlijk onder lijden, als je je niet goed kan concentreren op je werk of niet mee kan naar die leuke feestjes tot laat en regelmatig afspraken moet afzeggen. Coaching en acupunctuur bij hoofdpijn kunnen helpen om chronische pijn te verminderen of zelfs helemaal verhelpen en jouw leren beter met klachten om te gaan.

Welke vormen hoofdpijn zijn er?

Hoofdpijn komt in vele variaties voor, zoals migraine (eenzijdige scherpe, kloppende pijn), spanningshoofdpijn (drukkende, beklemmende pijn), clusterhoofdpijn (kort durend, maar frequent en heftig) en de “gewone” hoofdpijn. Ook kan de plek van hoofdpijn variëren. De één heeft meer last van hoofdpijn bij de schedelrand, de ander bij het voorhoofd of rond de ogen en sommige ervaren de pijn juist aan de zijkant van het hoofd. Heb je langer dan 3 maanden last van klachten, dan spreken we van chronische pijn.

In slechts 1% van de gevallen is er een duidelijke oorzaak, zoals bij een ontsteking aan de holtes, oren, ogen of bij tandproblemen. Ook trauma door niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan langdurig hoofdpijnklachten geven, waarbij sprake is van een complexe aandoening en verlies van functie. Ernstige hoofdpijn kan leiden tot concentratieproblemen, slaapstoornissen en sociale beperkingen.

Om deze oorzaken van hoofdpijn uit te sluiten vraag ik u altijd welke specialisten u al bezocht hebt voor de behandeling van uw klachten.

 

Verklaringen vanuit de acupunctuur

Er lopen veel meridianen naar het hoofd, die betrokken zijn bij o.a. cognitieve functies, zoals plannen, overzicht houden, een visie ontwikkelen, overdenken, onderscheid maken tussen wat relevant is en wat niet. Maar ook emotionele functies tot het toelaten van verdriet, verteren, uitspreken en grenzen stellen tussen wat van jou is en wat niet.

Bij hoofdpijnklachten zien we vaak een verstoring in deze functies vaak ik combinatie met stress. Een voorbeeld is bij prestatiedruk, wanneer je teveel van jezelf moet in te korte tijd.  Teveel plannen in te korte tijden en je raakt het overzicht kwijt. Denk aan de eeuwige to-do-lijstjes, die de meesten van ons op het bureau hebben liggen. Of de druk die jezelf op kan leggen, omdat je aardig wil zijn naar iedereen of je schaamt, wanneer je niet perfect gekleed gaat. Deze stress, die we zelf creëren, geeft een druk op ons hoofd wat hoofdpijn als gevolg kan hebben.

 

Hoe kan acupunctuur helpen bij hoofdpijn?

Acupunctuur kan helpen hoofdpijn te verminderen of blijvend verhelpen door de ontspannende werking en het laten doorstromen van de energie van het hoofd naar het lichaam. Tijdens de behandeling met acupunctuur zal ik me niet alleen richten op de hoofdpijn, maar ook wat je op dit moment bezig houdt. In combinatie met coaching leer je wat de oorzaak ik van jouw klachten en hoe je beter met jouw klachten kunt omgaan.

Wil jij weten of behandeling met coaching en acupunctuur bij jouw chronische pijn iets kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een intakegesprek. Marjolein Kranendijk, coach, acupuncturist en apotheker (n.p.) T 06-19173050