Overspannen wat nu?

Wat we niets liever willen in ons leven is gelukkig worden. We hebben een beeld voor ogen dat we gelukkig zijn wanneer ons leven volmaakt is. Bijvoorbeeld wanneer we ons droomhuis hebben, de ideale baan, het juiste inkomen of persoonlijke ontwikkeling. Om dat geluk te bereiken stellen we onszelf doelen. We werken hard, doen ontzettend ons best om ons verlangen naar dat geluk te vervullen. Maar wat je ook doet. Elke keer mislukt het en lijkt je geluk verder weg dan ooit.

En dan… net op het moment dat je opgeeft, lijkt het alsof het je in de schoot wordt geworpen. Je krijgt wat je wilde. En het is alsof al je streven je alleen maar in de weg heeft gezeten om je doel te bereiken. Er gaat een gevoel van geluk en opluchting door je heen, terwijl de frustratie langzaam wegsijpelt. Voor een moment leun je achterover in je stoel en denk je: hè hè! Heb ik me daar nou zo druk over gemaakt?

Laatst werd ik hier nog weer eens aan herinnerd, toen ik met een vriendin aan het lunchen was. Gaandeweg het gesprek kwamen we erop dat ze 15 jaar geleden bij haar werkgever een assertiviteitstraining had gevolgd. Ze had zich ingeschreven voor die training omdat ze was bang dat ze niet gehoord werd op haar nieuwe werk. Ze was een van de jongste werknemers in het bedrijf, waar ook nog eens het merendeel van de werknemers van het andere geslacht waren. Ze had dus het gevoel dat ze zich heel erg moest bewijzen in deze nieuwe zakelijke mannenwereld, waarin ze terecht was gekomen. En daarom was ze de training gaan doen.

Tijdens de training kreeg ze feedback van de anderen. Zij vertelden haar dat als zij aan het praten was iedereen juist stil was en luisterde. In feite had ze al waarvoor ze op de training kwam, maar had ze het gevoel dat ze daar heel erg haar best voor moest doen. Vaak hebben we al, wat we heel erg willen hebben, maar zijn we ons daar niet van bewust. Het enige wat we hoeven te doen is ons dat te realiseren. Dan houden we vanzelf op met ernaar te streven.

Overspannenheid

Helaas heeft niet elk verhaal zo’n mooi einde. Soms kunnen we zo opgaan in ons streven om iets te bereiken dat het ons helemaal verteerd. Zo ook een man, die graag manager wilde worden bij een groot marketingbedrijf. Hij haalde allerlei projecten naar zich toe. Om het werk af te krijgen werkte hij regelmatig over en nam zelfs werk mee naar huis. Na 5 jaar kwam de de functie vrij, waar hij zich zo voor had ingespannen. Hij solliciteerde, kwam door de eerste ronde en de tweede ronde. Maar aan het eind van de sollicitatieprocedure, kreeg hij te horen dat ze iemand anders hadden aangenomen voor de functie. Nota bene zijn collega. Hij bleef teleurgesteld en gefrustreerd achter. Een gevoel van vermoeidheid en mislukking nestelde zich als een zwaar gevoel in zijn ledematen. En hij kon niet langer meer de motivatie vinden om naar zijn werk te gaan.

Dit is een duidelijk voorbeeld waarbij onze inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren en we overspannen achterblijven. In zo’n situatie kun je niets anders doen dan je verlies nemen, de balans opmaken en jezelf nieuwe doelen stellen. Maar als je uitgeput bent na zo’n periode hard werken, dan kan dat lastig zijn. Vaak hebben we niet eens door dat we overspannen zijn na zo’n periode en gaan we gewoon door. Naast uitgeput en lusteloos zijn er nog meer symptomen die wijzen op overspannenheid.

Overspannen en acupunctuur

Bij overspannenheid is het belangrijk om rust nemen. Gun jezelf de tijd om weer op adem te komen en je energie op te bouwen, voordat je aan het volgende begint. Maak de balans op en vind weer nieuwe motivatie om aan het volgende te beginnen. Lukt je dit niet? Dan kan behandeling met acupunctuur je hierbij helpen. Het breng je tot rust en kan spanning in het lichaam verminderen. Je lichaam krijgt dan de kans te herstellen na overspannenheid.

Wat zijn jouw ervaringen met overspannenheid en wat heeft jou geholpen er weer boven op te komen?