De symptomen van overspannenheid en burnout zijn grotendeels hetzelfde. Zowel bij een burnout als overspannenheid is er een gevoel van vermoeidheid, prikkelbaarheid en andere kenmerken van stress. Of je overspannen of burnout hebt, ligt aan het onderliggende patroon wat stress heeft veroorzaakt bij jou en de duur van het herstel.
Het verloop bij overspannenheid
Bij overspannenheid duren de klachten meestal korter dan een half jaar en kan je daarna weer volledig aan het werk. Meestal zijn externe omstandigheden de aanleiding voor een tijdelijke periode van overbelasting. Je draagkracht is dan verminderd en geeft symptomen van vermoeidheid. Zodra de stress veroorzakende situatie (bijvoorbeeld bij werkgerelateerde stress) weg is, verdwijnen de klachten en het gevoel van overbelasting. Gun jezelf een periode van rustig aandoen, zodat het lichaam de tijd heeft om zichzelf te herstellen.
Ongezonde patronen bij een burnout
Bij een burnout duren de klachten langer en verloopt het herstel minder snel. De aanloop naar een burnout heeft vaak meerdere oorzaken. Door een opeenstapeling van omstandigheden in combinatie met ongezonde coping kan het zijn dat je te lang door bent blijven lopen met klachten. Het kan dan lastiger zijn om te ontspannen. Dit kan met verschillende gedragspatronen te maken hebben, zoals perfectionisme, moeite met loslaten of een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
De behandeling bij een burnout is in de eerste instantie gericht op het leren ontspannen. Niet iedereen heeft van huis uit meegekregen om ook momenten niets te mogen doen. Het leren loslaten van deze oude patronen en hoge verwachtingen van jezelf en echt voor jezelf te gaan zorgen om in balans te blijven heeft tijd nodig.
Weet jij nog andere verschillen tussen een burnout en overspannenheid? Laat het ons hieronder weten.