Prikkelbaarheid

Eén van de kenmerken van overspannenheid is prikkelbaarheid. Je reageert bot of snauwt iemand af, terwijl er weinig aan de hand is en achteraf heb je spijt. Dat je prikkelbaarder bent kan komen door een gebrek aan slaap, vermoeidheid of hormonen. Vermoeidheid maakt het lastiger om je te concentreren en daardoor je focus tijdelijk te verleggen. Bijvoorbeeld wanneer er een telefoontje tussendoor komt of een collega die iets aan je vraagt, kan dat irritatie oproepen en botsingen opleveren met anderen.

Flexibiliteit

Het tegenovergestelde van prikkelbaarheid is flexibiliteit. Tegenwoordig verlangen veel werkgevers van hun werknemers dat ze flexibel zijn. Er zijn flexplekken om aan te werken, flexibele werktijden en flexibel inkomen afhankelijk van je prestaties. Het is een goede eigenschap om je makkelijk te kunnen aanpassen aan veranderingen. Maar hoe vaak ga jij over je eigen grenzen heen? Hoe vaak heb jij het gevoel dat je zoveel meegeeft dat je jezelf verliest? Als je over je eigen grenzen heengaat, kost je dat een hoop energie. Overwerken is daarvan het bekendste voorbeeld.  Ga je een zo nu en dan over je eigen grens heen dan is dat geen probleem. Maar doe je dit structureel, dan kan dat ernstige gevolgen hebben, zoals overspannenheid en burnout.

Waar ligt je grens?

Wanneer je prikkelbaarder bent dan normaal, besef dan dat je op de een of andere manier over je grenzen heen aan het gaan bent. Het komt vaak op momenten dat er meer van je gevraagd wordt dan dat je aan kunt. Bedenk dan voor jezelf wat je op zo’n moment veel energie kost. Wordt je vaak tijdens je werk onderbroken door de telefoon of vragen je collega’s je regelmatig om hulp, terwijl je ook je eigen werk moet doen? Dit zijn voorbeelden waardoor je je overbelast kunt voelen. Probeer dan hierover afspraken te maken met collega’s. Zorg voor een structuur die je rust geeft. Weet dus waar jouw grens ligt en communiceer dit ook naar anderen.

Acupunctuur bij prikkelbaarheid

In de Vijf Elementen acupunctuur zijn overflexibiliteit en prikkelbaarheid beiden kenmerken dat je uit balans bent. Want zowel overflexibeliteit als geprikkeld zijn kosten je energie. Acupunctuur herstelt de balans door je bewust te maken van je eigen grenzen. Hierdoor ontstaat er weer een natuurlijke veerkracht. Zoals de Chinezen zeggen: wees zo buigzaam en sterk als bamboe!