Stress verminderen door lichaamsbewustzijn

Stress merk je als eerste op in je lichaam. Vaak geeft je lichaam met allerlei kleine signalen aan dat je iets doet wat over jouw eigen grenzen gaat. Bijvoorbeeld een stijve nek wanneer je veel aan het piekeren bent, last van je darmen wanneer je moe bent, of een verkoudheid die maar aan blijft houden omdat je te lang doorwerkt. Vaak negeren we deze symptomen van stress. Als je deze signalen wel serieus neemt weet je dat er iets moet veranderen om je gezondheid te verbeteren.

Stressklachten

Stressklachten passen vaak niet in ons ideaalbeeld van hoe ons leven eruit zou moeten zien. We zijn dan al snel geneigd om ze te vermijden of te onderdrukken. Je eigen gedachten over je leven en werk spelen daarom een belangrijke rol bij het ontstaan van stressgerelateerde klachten. Daarom is het ook goed te kijken naar je eigen overtuigingen. Onder druk van onze eigen overtuigingen nemen we die signalen echter minder goed waar. Dat leidt vaak tot verergering van stress-gerelateerde klachten.

Wat kun je doen om stress te verminderen?

Wat je dus zelf kunt doen om stress te verminderen is je klachten serieus nemen. Door aandacht te besteden aan je gevoelens, gedachten en aan de sensaties in je lichaam krijg je zelf ook een goed instrument in handen om stressgerelateerde klachten in de toekomst te voorkomen. Door je bewust te zijn van lichamelijke spanning of klachten en daar bewust met je aandacht naar toe te gaan, voel je beter aan wanneer je weer gestresst raakt. Hierdoor kun je voorkomen dat je in de toekomst weer klachten krijgt.

Vind je het lastig om je lichaam te voelen? Tijdens de acupunctuurconsulten gaan we gezamenlijk kijken wat bij jou stress veroorzaakt en wat jouw lichamelijke signalen zijn? Acupunctuur helpt je o.a. om je bewuster te worden van je lichaam en beter om te gaan met stress.