Symptomen overspannen herkennen

Als je overspannen bent, merk je dat aan de volgende symptomen:

Naast deze algemene kenmerken kun je ook last hebben van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten, slapeloosheid, hartkloppingen of overmatig zweten. Symptomen kunnen ook sociaal van aard zijn. Als je overspannen bent kun je het gevoel hebben dat alles teveel is, ook het afspreken met vrienden of familie of je normale dagelijkse werkzaamheden. Het kan dan zijn dat je emotioneler reageert dan normaal als iemand iets van je vraagt.

Wanneer ben je overspannen?

Aan de hand van de volgende vragen kun je testen of je overspannen bent:

  1. Ben je vaak moe?
  2. Kan je je moeilijker concentreren?
  3. Ben je snel gespannen?
  4. Heb je het gevoel dat je niet meer alles aankan op je werk?
  5. Heb je minder zin in sociale contacten?
  6. Duurt het langer voordat je herstelt van lichamelijke klachten zoals verkoudheid of hoofdpijn dan normaal?

Kun je de meeste vragen met “ja” beantwoorden, dan is de kans groot dat je overspannen bent. Het is belangrijk je klachten te behandelen. Je lichaam moet weer herstellen na een stressvolle periode en dit kost tijd. Acupunctuur versnelt het natuurlijke herstelproces van het lichaam.

Overspannenheid of burn-out?

De symptomen van overspannenheid zijn vergelijkbaar met de symptomen van burn-out. In beide gevallen is er sprake van vermoeidheid, gespannenheid, verminderde concentratie en allerlei lichamelijke klachten. Het verschil tussen overspannenheid en burn-out is dat het bij een burn-out langer duurt voordat je herstelt bent. Dit komt doordat een burn-out over een langere periode van vaak jaren is ontstaan in tegenstelling tot overspannenheid.

De oorzaak van overspannenheid is meestal een stressvolle periode. Dit kan een periode van overwerken of de tijdelijke verzorging van een familielid zijn. Het herkennen van symptomen voorkomt dat je over je grens gaat. Heb je al last van symptomen overspannen dan heb je meer gedaan dan je aankon en daarmee je reserves aangetast. Als je jezelf niet op tijd de rust gunt om te herstellen, kun je chronisch uitgeput raken met klachten als burn-outchronische vermoeidheid en auto-immuunziekten als gevolg.

Behandeling met acupunctuur

Acupunctuur kan met 4 tot 6 behandelingen al een verbetering van uw klachten geven. De behandeling gaat volgens een vast stappenplan om het lichaam te ontspannen en weer nieuwe energie op te bouwen. Vijf Elementen Acupunctuur werkt op zowel de lichamelijke klachten als de mentale symptomen van overspannenheid.

Ben je overspannen en wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Marjolein Kranendijk (acupuncturist en apotheker gespecialiseerd in behandeling van burn-out, overspannenheid, angsten en depressie) T 06-19173050.