Timemanagement Volgens Natuurlijk Ritme

We kennen allemaal wel timemanagement waarbij je je tijd zo effectief mogelijk indeelt, je to-do lijstjes hebt en een planning maakt om zoveel mogelijk af te krijgen in een zo kort mogelijke tijd. Persoonlijk wordt ik hier altijd gestresst van. Ik krijg dan het gevoel dat ik continue bezig ben en nooit af heb wat ik allemaal wilde doen. Dus heb ik besloten deze manier van werken dan ook meer en meer los te laten.

Natuurlijk ritme

Nu zul je je misschien afvragen, maar hoe deel jij dan je tijd in? En krijg je dan nog wel wat gedaan? Ja zeker! Om mijn tijd optimaal te gebruiken zorg ik dat wat ik doe een begin en een einde heeft en volg ik het ritme van de seizoenen. De seizoenen helpen me om te zien in welke fase ik zit. Eerst is er de lente (de Hout fase). Dit is de fase van een nieuw begin, vol energie, enthousiasme, ideeën opdoen en beslissingen nemen. In de natuur zien we dit in het voorjaar aan alle bomen en planten die knoppen krijgen en beginnen uit te lopen. De zomer (Vuur fase) is de tijd van passie, de wereld ingaan en jezelf naar buiten presenteren. In deze fase komt alles tot bloei, wat je gezaaid hebt. De knoppen komen uit en bomen staan vol geurige bloemen.

Na deze twee fasen, die meer naar buiten gericht zijn, komt er een periode waarin je oogst en geniet van wat je gezaaid hebt (de Aarde fase). In de Chinese geneeskunde noemen we dit ook wel de nazomer. Dit is de tijd om met volle teugen in te nemen om op te laden. Dit kan voeding zijn, geld of met vrienden gezellig bij elkaar te komen. Tot het tijd wordt om afscheid te nemen, terug te kijken op wat je bereikt hebt en los te laten wat niet meer belangrijk is. In de herfst (Metaal fase) zien we dan dat de bomen hun bladeren verliezen. Wat niet meer leeft verdwijnt in de aarde en de essentie blijft over, de kale stam van de boom. De winter (Water fase) is gekomen. Een periode van rust en behoud van wat er is. Alles is in essentie aanwezig maar bedekt onder een laag sneeuw, onzichtbaar voor het oog.  

Een voorbeeld

Elke activiteit volgt deze cyclus of deze nou groot of klein is. Dit kan een project op je werk zijn, de indeling van je dag, een telefoongesprekje, maar ook je hele leven. Zij volgen allemaal de cyclus van de seizoenen. Een klein voorbeeld van is het schrijven van een email. Het begint met het idee dat je een email wilt schrijven (Hout). Je bedenkt aan wie je wilt schrijven, wat je wilt schrijven en begint te typen (Vuur). Vervolgens krijg je een antwoord op je email (Aarde). Je kijkt terug op wat je geschreven hebt en wat het antwoord was (Metaal). Als de email wisseling voorbij is kan er een tijdje geen contact zijn (Water), maar de vriendschap blijft.   

Cyclisch timemanagement

Deze vorm van timemanagement volgens een natuurlijk ritme kun je ook wel cyclisch timemanagemant noemen. Planning volgens dit ritme geeft je de tijd om actief te zijn en tot rust te komen iets wat in onze 24-uurs maatschappij meer en meer ontbreekt. Periodes van rust zijn nodig om te verwerken wat we hebben meegemaakt, om afvalstoffen af te voeren, te herstellen van de inspanning die we geleverd hebben, om onze hersenen weer leeg te maken en open te stellen voor nieuwe indrukken en ideeën. Doen we dit niet dan crasht ons systeem, je zou kunnen zeggen zoals een computer crasht wanneer er teveel programma’s op staan en niet meer opgeschoond en geupdate wordt.

Omdat we de fase van rust vaak overslaan en van het een in het ander springen, kunnen we steeds moeilijker ontspannen. Stress gerelateerde ziekten zoals slapeloosheid, burn-out, lichamelijke spanningen en piekeren zijn hiervan het gevolg. Ons lichaam dwingt ons dan (meestal langdurig) om het rustiger aan te doen, terwijl dit eenvoudig op te lossen is door regelmatig een pauze te nemen. Dus waar kies jij voor?

Wil je meer weten of deze vorm van timemanagement? Volg dan onze workshop.