Verkorte EFT handleiding

Vooraf wil ik zeggen dat dit een verkorte versie is van de EFT handleiding ontwikkeld door Cary Craig. EFT staat voor Emotional Freedom Technique. Het is een hulpmiddel om negatieve emoties sneller te verwerken, zodat we hier minder last van hebben in het dagelijks leven.

Deze handleiding is alleen bedoeld als een herinnering voor mensen die al een keer een uitleg hebben gehad over EFT van mij of hun eigen therapeut of hier uitgebreid over hebben gelezen. Ik neem geen verantwoordelijkheid voor een verkeerd gebruik van deze methode. Ken je EFT niet? Meer informatie over EFT is te vinden op www.emofree.com

Wat is EFT?

EFT is een methode die gebruik maakt van de acupunctuurpunten om klachten te behandelen door er op te kloppen met je vingertoppen, terwijl je jezelf aan je klacht herinnert door deze hardop te zeggen. Voor een goed effect van EFT is het belangrijk de klacht eerst te erkennen en jezelf te accepteren ondanks je klacht. EFT is toepasbaar bij angsten, depressies, vermoeidheid, allergi├źn, (hoofd)pijn en nog veel meer andere klachten.

Hoe werkt EFT?

Zoals ik vaker zeg is er een directe relatie tussen onze klachten, emoties en verstoringen in de meridianen. EFT is een methode om deze energieverstoringen met bijbehorende klachten en emoties te verhelpen. Eigenlijk is EFT vergelijkbaar met acupunctuur maar dan zonder naalden. (Dit zal velen van jullie aanspreken denk ik, haha!) Er is echter wel een verschil tussen de basisprocedure van EFT en de Vijf Elementen Acupunctuur zoals ik deze gebruik. Dat is de EFT-procedure zoals hieronder staat alleen blokkades opheft, maar niet je eigen energie versterkt wat Vijf Elementen Acupunctuur wel doet.

De EFT handleiding in het kort

1. De voorbereiding:
Bedenk welke klacht of emotie je wilt behandelen, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of verdriet. Hierbij is het goed om zo specifiek mogelijk te zijn. Daarna is het belangrijk dat je jezelf volledig accepteert met je klacht/emotie. Gebruik hiervoor de volgende positieve affirmatie, die gaat als volgt:

Ookal heb ik last van (deze klacht/emotie), ik accepteer mijzelf volledig.

De zin kan dan als volgt gaan:

Ookal heb ik last van hoofdpijn, ik accepteer mijzelf volledig OF

Ookal ben ik mijn baan verloren en ben ik daar verdrietig om, ik accepteer mijzelf volledig

Herhaal deze affirmatie 3 keer, terwijl je met je middelvinger en wijsvinger op het KC-punt klopt (zie afbeelding).

EFT basic recipe KC punt

2. Klopprocedure

Klop ongeveer 5 tot 9 keer op elk van de volgende punten (onderstaande afbeelding) en terwijl je jezelf herinnert aan de klacht door hardop je klacht te herhalen in een herinneringszin, bijvoorbeeld “Hoofdpijn” of “Verdriet om het verlies van mijn baan”

Basis klopprocedure van EFT

3. Check of de klacht verdwenen of verminderd is. Zijn er nog resterende klachten? Behandel deze dan door opnieuw te beginnen met de positieve affirmatie. Pas deze aan aan de overgebleven klachten.

Voorbeeld: ookal heb ik nog steeds een beetje/gedeeltelijk last van hoofdpijn, ik accepteer mezelf volledig.

En herhaal de klopprocedure tot de klacht weg is.

Je zult je misschien afvragen waarom ik nog steeds naalden zet. Dat is omdat acupunctuur de bron is van deze geneeswijze en effectiever is dan EFT in het behandelen van klachten. Vaak verdwijnen door het prikken van blocks meerdere klachten tegelijk, terwijl deze in de EFT allemaal afzonderlijk benoemd moeten worden.

Het voordeel van EFT is dat het een goed zelfhulpmiddel is. Deze EFT handleiding is bedoeld om thuis mee aan de slag te gaan en de acupunctuurbehandeling te ondersteunen.