Een tijdje geleden las ik in de Volkskrant een artikel over hard werken. Het kopte: van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan toch? In nietsontziende bewoordingen werd deze stelling onderuit gehaald. Hard werken en dan met name lange werkdagen maken leidt tot meer kans op hartaanvallen. Zeker in combinatie met andere risicofactoren als een hoge bloeddruk en overgewicht. Andere gevolgen van werkstress zo staat in het artikel zijn rugklachten, zwaarlijvigheid en depressies. Daar wordt je niet vrolijk van. Toch werken we met zijn allen hard door. Het zit in ons calvinistisch bloed. Wordt het voor jou ook tijd om hier wat aan te veranderen?
Werkstress van hard werken
Overwerken veroorzaakt de meeste werkstress. In de acupunctuur is te hard werken een van de belangrijkste factoren die zorgen voor een uitputting van onze energie. In het Westen zijn we sterren in overwerken. In “De weg naar het avondland” een programma van Jan Leyers interviewt hij een Ethiopiër. Hij verbaast zich over ons Europeanen. De Ethiopiër zei: Alles is er al in Europa. Waarom werken jullie dan nog zo hard? Goede vraag.
Waarom is overwerken zo slecht voor je gezondheid?
Bij overwerken is de balans tussen rust en inspanning zoek. Als je onvoldoende rust neemt na inspanning, blijven adrenaline spiegels in ons lichaam hoog. Dat heeft een negatieve invloed op ons slaapritme, onze vertering en het herstelproces van het lichaam dat voornamelijk in rust optreedt. In rust herstelt het lichaam en bouw je nieuwe energie op. Nu zijn er verschillende manieren waarop je je energie kan uitputten. Overwerk kan zowel mentaal of fysiek zijn. Dit laatst komt het meest voor bij sporters, die veel fysieke inspanning leveren of mensen die 4 à 5 keer in de week in de fitnesshal zijn te vinden.
Mentaal overwerk spant de kroon. Het is het intellectuele denken onder condities van stress om verschillende redenen, zoals ambitie, machtslust, maar ook uit loyaliteit of schuldgevoel naar collega’s of je baas. Ongeacht de oorzaak gaat mentale werkstress vaak gepaard met onregelmatige eettijden, altijd haast hebben en lange werktijden. Fysieke overbelasting wordt vaak veroorzaakt door regelmatig dezelfde handeling uitvoeren meer bekend als RSI-klachten, zwaar tillen of langdurig staan of zitten. Dit zorgt allemaal voor een uitputting van jouw energie.
Roofbouw
Volgens de oude leer van de Chinezen krijg je van je ouders bij de conceptie een bepaalde hoeveelheid energie mee. Dit wordt Jing genoemd. Je zou dit kunnen vertalen naar het Westerse begrip van je genen. Het is echter veel meer dan dat. De Jing bepaalt je constitutie; je fysieke en mentale veerkracht, je sexualiteit, je vruchtbaarheid, je lichamelijke ontwikkeling. Kortom je vitaliteit, je levenskracht. Deze energie, Jing, wordt langzaam opgeladen in tegenstelling tot je dagelijkse energie, die na een nacht slapen en goed eten weer hersteld kan zijn. De Jing heeft een cyclus van 7 à 8 jaar. Door gedurende vele maanden lange dagen te maken raakt de Jing aangetast. We plegen roofbouw op onszelf, wat de Jing uitput en kan leiden tot allerlei symptomen van stress, zoals rugklachten, depressies, hartaanvallen en burnout.
De balans herstellen met acupunctuur
Als de Jing sterk is, dan is er vitaliteit, vruchbaarheid en wilskracht. Een sterke wilskracht zorgt ervoor dat we onszelf doelen stellen in het leven en de focus hebben om deze doelen uit te voeren. Depressie en burnout zijn voorbeelden, waarbij de mentale en fysieke wilskracht uitgeput zijn. Er is geen motivatie meer om dingen te ondernemen of mensen te ontmoeten. Als de Jing is opgebrand kunnen mensen bijna letterlijk instorten en het vertrouwen in zichzelf kwijt zijn.
Acupunctuur ondersteunt het herstelproces van het lichaam. Het helpt de balans tussen inspanning en ontspanning te herstellen en laadt jouw Jing en levensenergie weer op. Het ondersteunt het fysieke herstelproces door het lichaam weer tot rust te laten komen. Dit verbetert je spijsvertering en zo neem je meer voedingsstoffen op uit je voedsel. Acupunctuur brengt ook mentale ontspanning. Je concentratievermogen gaat hierdoor omhoog en je slaapt beter. Met acupunctuur en coaching kan ik je helpen om weer te gaan ervaren, wat belangrijk is voor jou en wat je zelf kunt doen om je energie te herstellen.
Wil je meer weten over acupunctuur of een afspraak maken? Neem dan contact op met Marjolein Eilander, acupuncturist gespecialiseerd in de behandeling van stress, burnout, depressie en angsten.