Maandelijks archief: maart 2017

Chronische ziekte, wat kan ik er zelf aan doen?

Waarom heb ik last van een chronische ziekte?

Chronische ziekte genezen

Vraag jij jezelf weleens af waarom jij nou juist deze chronische ziekte hebt? Of het nu gaat om auto-immuunziekten of chronische pijnklachten. Ik zie in mijn praktijk elke keer opnieuw dat klachten het verhaal vertellen van ons leven. Het zijn de pijnlijke momenten en overtuigingen in ons leven, die we opslaan in ons lichaam. De klachten en patronen blijven, totdat ze genezen zijn, onze aandacht vragen. Want dat is wat een klacht wil. Het wil genezen.

Wat kun jezelf doen om te genezen?

Als jij met je eigen klacht aan de slag wil gaan, om erachter te komen wat deze chronische ziekte je wil vertellen, dan kunnen de volgende vragen je daarbij helpen.

Wanneer is jouw klacht begonnen? En wat speelde er in je leven in het jaar voordat je deze klacht kreeg?

Een voorbeeld. Stel je hebt last van hoofdpijn. Jouw hoofdpijn is begonnen in maart 2016. In november 2015 ben je ontslagen. Dit heeft jouw financiële situatie verandert, waardoor je de huur niet meer kon betalen. Noodgedwongen moest je verhuizen naar een goedkopere woning met hele luidruchtige buren. Er kunnen nu een aantal redenen zijn waarom je hoofdpijn hebt. Je ontslag, je financiële situatie of je nieuwe woning met de luidruchtige buren. Of een combinatie van de drie. Hoe kun je daar nu achter komen? De volgende vraag kan je daarbij helpen.

Wat doet het met je dat je deze klacht hebt? Maakt het je boos, verdrietig, bezorgd of angstig?

Dit is vaak het lastige stuk als het gaat om beter worden. We staan onszelf vaak niet toe om dit te voelen, omdat het maatschappelijk niet geaccepteerd is onze emoties te laten zien. Toch is het belangrijk, want het is een onderdeel van ons leven. En het is al voldoende als je het maar een klein beetje voelt. Vraag jezelf dan af wat je nodig hebt nu je dit voelt?

Ontspanning versnelt het herstel chronische ziekte

Elke minuut is ons lichaam bezig met cellen te repareren, die niet meer functioneren. In alle boeken die ik tot nu toe gelezen heb over het zelfgenezend vermogen van het lichaam werd altijd benadrukt dat ontspanning het genezingsproces bevordert en stress het genezingsproces afremt. Als je last hebben van een chronische ziekte, dan merk je waarschijnlijk dat in bepaalde periodes je klachten toenemen en meestal als het rustiger is en je beter slaapt, je klachten verminderen.

Wat zou je nodig hebben om je weer gelukkig en ontspannen te voelen?

Ik heb het hier niet over een pammetje, een sherry, een hele bak chocolade ijs of een serie op televisie. Dat is prima om de ergste spanning even te verminderen. Het helpt je dan tijdelijk de aandacht te verleggen, maar verandert weinig aan wat er echt speelt. Waar ik het hier over heb is wat er structureel moet veranderen, zodat je kan ontspannen en weten dat het (wat dat dan ook is voor jou) goed komt? Bijvoorbeeld een goed gesprek met je leidinggevende, zodat een conflict op je werk wordt uitgesproken of je werkzaamheden worden aangepast naar jouw behoefte. Zou je willen dat je je hart even kan luchten bij een vriendin, dat ze je een knuffel geeft of een bemoedigend schouderklopje? Of is het iets anders waar je eigenlijk echt behoefte aan hebt, zoals meer me-time, een heerlijke wandeling, meer slaap of simpelweg genieten van de zon? Wat heb je nodig om dat te realiseren?

Online coaching & Acupunctuur

Wil je weten wat jij kan doen om te herstellen van jouw klachten? Vanaf 2024 is er het online programma: gezonde zelfzorg, de weg naar herstel. In dit programma leer je de basisprincipe hoe je zelf jouw genezing kan bevorderen. Het gaat om 7 lessen bestaande uit video met uitleg en een oefening of meditatie om meteen het geleerde in de praktijk te brengen. Het online programma is eenvoudig te doen thuis vanuit je luie stoel.

Wil je meer specifieke informatie over jouw klachten? Bel dan gerust eens op om er over te praten. Tijdens een intakegesprek ga ik uitgebreid in op deze vragen. We kijken dan samen naar wat er speelt in jouw leven en waar jouw klachten mee te maken zouden kunnen hebben. Door de combinatie van acupunctuur en coaching leer je sneller te ontspannen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met mij op, Marjolein Kranendijk T: 06-19173050 of E: acupunctuur@acupunctuurbijmarjolein.nl