Maandelijks archief: januari 2021

Tips bij angst en kalmerende oefeningen

Angst kan je hele leven op zijn kop zetten. Liefst wil je daar zo snel mogelijk wat aan doen. Wat kun je zelf doen als je lang moeten wachten tot je in therapie kan? Dit zijn de 3 tips bij angst, die ik het meeste adviseer in mijn praktijk aan mijn cliënten.

Een paniekaanval als het opkomt kan je helemaal overweldigen. Het kan in een keer opkomen tot jezelf geen controle meer over jezelf hebt. Hoe pak je de controle weer terug? Met deze oefeningen kun je leren jezelf weer te herpakken.

1.       De allereerste oefening is actief je ergens anders op focussen.

Deze oefening is vooral geschikt bij mentale angst, als het gaat om doemgedachten zoals ik kan het nooit. Bijvoorbeeld door in jouw hoofd te tellen. Zelf ging ik als ik last had van angsten mij op mijn omgeving focussen en voorwerpen in mijn omgeving opnoemen in mijn hoofd. Dan zat ik in de trein en zag is boom of een stoplicht of een auto. Allerlei normale dagelijkse dingen, die mij geruststelden. Je kan ook iemand opbellen die jou gerust stelt. Dus wat stelt jou gerust wanneer je angstig? Waar kan jij je op focussen, zodat jij je aandacht kan verleg van je angst af?

2.       Twee tips bij angst is jezelf kalmeren door bewust te gaan ademhalen.

Begin met het volgen van de ademhaling via je neus. Later kun je je aandacht verleggen door diep in te ademen via je buik. Ademhalingsoefeningen kun je het beste oefenen op het moment dat je geen last hebt van angsten. De voordelen ervan zijn dat je leert jezelf te kalmeren op het moment dat je je rustig voelt en je makkelijker een bewuste ademhaling  kan toepassen op het moment dat je een paniekaanval krijgt.

3.       Kalmerende voeding

Voeding kan zowel kalmerend werken als lichamelijke onrust (o.a. agitatie en hartkloppingen) veroorzaken. Uit verhalen van mijn cliënten komt naar voren dat bijvoorbeeld rood vlees, chocola en koffie hartkloppingen kunnen veroorzaken en daarmee een paniekaanval kunnen triggeren.

Tegelijkertijd kunnen vette vis, kalkoenfile, varkensvlees, ei, broccoli, spinazie, banaan, amandelen, walnoten en sesamzaad kalmerend werken. Een dieet met deze voedingsmiddelen is rijk aan glutamaat, wat in het lichaam wordt omgezet in GABA. GABA is een neurotransmitter wat een kalmerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel. Het is dezelfde neurotransmitter, die gestimuleerd wordt bij het gebruik van benzodiazepines.

Zoek naar tips bij angst werken voor jou

In al deze voorbeelden is het zoeken naar wat werkt voor jou. Wat stelt jou het meeste gerust of is het een combinatie van deze oefeningen? Doe deze oefeningen op het moment van een paniekaanval en vooral ook op andere momenten dat je er geen last van hebt om weer een basisvertrouwen in jezelf en in jouw lichaam te krijgen. Wanneer je jouw paniekaanvallen en angsten “onder controle” hebt, kunnen we gaan kijken naar waar wat daadwerkelijk bij jou de angst oproept en hoe je deze kun transformeren in vertrouwen.

Je kan ook een afspraak maken voor behandeling, zodat we samen kunnen kijken wat de beste strategie is voor jou.