Maandelijks archief: november 2021

Acupunctuur bij traumaverwerking. Een waardevolle toevoeging.

De meest gebruikte therapieën in de reguliere gezondheidszorg zijn EMDR en CGT. Andere therapieën, die toegepast worden bij trauma zijn meer lichaamsgerichte therapieën. Acupunctuur bij traumaverwerking richt zich zowel op het lichamelijke, het emotionele en als het mentale deel van traumaverwerking. 

“Ik heb al EMDR en CGT therapie gehad. Kan acupunctuur helpen?”

Wat is de rol van EMDR en CGT?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) werkt op beelden, gevoelens en gedachten, die zijn ontstaan rondom een traumatische ervaring. EMDR ondersteunt de verwerking van herinneringen in de hersenen, door beelden van de traumatische ervaring voorbij te laten komen. Door de oogbewegingen, die bij EMDR worden nagebootst verwerken de hersenen wat er gebeurd is en worden de herinneringen minder beladen.

CGT (Cognitieve gedragstherapie) helpt bij het ombuigen van negatieve gedachten door deze te onderzoeken of deze wel echt waar zijn. Een voorbeeld bij angst is dat je bang kan zijn dat anderen bij je weg zullen gaan als jij je ware aard laat zien. CGT helpt je om je te laten inzien dat deze gedachten niet kloppen en deze negatieve gedachten om te buigen naar ondersteunende gedachten en daar jouw gedrag op aan te passen.

Onvoldoende effect van EMDR en CGT

Patiënten, die bij mij komen, hebben in sommige gevallen al EMDR en CGT therapie gevolgd en nog steeds hadden zij last van klachten. Patiënten, die CGT hadden gehad zeiden tegen mij: “Ik weet het allemaal wel, maar het lukt mij niet om toe te passen.” Dat kan inderdaad lastig zijn, omdat bij ons gedrag het gevoel leidend is en niet onze ratio. Het probleem van de klachten ligt dan niet zo zeer op het mentale vlak, maar op het emotionele vlak. We handelen vanuit hoe we ons voelen, bijvoorbeeld angstig of nerveus, terwijl we rationeel weten dat er niets is om angstig voor te zijn. Acupunctuur helpt om deze gevoelens te verwerken en te kalmeren. Daardoor kan je beter toepassen wat je al geleerd hebt tijdens de CGT.

Wanneer EMDR niet (voldoende) werkt kan er een ander probleem spelen, namelijk verdrukking. Als een trauma zo heftig is dat we het bijna niet kunnen verdragen, dan heeft het lichaam daar een trucje voor. Het stopt de herinnering als het ware diep weg in het lichaam, zodat we er niet meer mee geconfronteerd worden. Dat is ook de reden dat kinderen die seksueel misbruikt zijn vroeger zich er vaak weinig meer van herinneren. Met EMDR kan je alleen verwerken wat zich in het bewustzijn afspeelt. Tijdens een EMDR behandeling kunnen herinneringen naar boven komen, waarvan jij niet eens meer wist dat je het had meegemaakt. Soms komen herinneringen pas op latere leeftijd naar boven of door meditatie, wanneer we ontspannen en eindelijk de ruimte hebben voor deze oude gevoelens.

Waarom acupunctuur bij traumaverwerking?

Behandeling van trauma met acupunctuur werkt op de emotionele en fysieke klachten, die zijn ontstaan na een trauma. Het kan deze onbewuste, weggestopte gevoelens in beweging brengen, waardoor de ruimte ontstaat om ze te verwerken en de traumatische ervaringen achter je te laten. Tegelijkertijd kan acupunctuur jou ook de innerlijke kracht geven om deze gevoelens aan te kijken, zodat ze je niet overweldigen. Acupunctuur kalmeert deze emoties en versterkt de innerlijke acceptatie van wat gebeurd is. Het ondersteunt op deze manier de verwerking. In mijn acupunctuurpraktijk zie ik dat het combineren van deze therapieën patiënten in de breedte helpt om traumatische ervaringen te verwerken.

Wil jij meer weten over acupunctuur bij traumaverwerking? Neem dan contact op Marjolein Kranendijk (acupuncturist, apotheker (n.p.), en coach): Tel 06-19173050.