Maandelijks archief: december 2021

Zelfleiderschap bij chronische klachten

Vanochtend keek ik op Youtube een filmpje van Sadhguru. Het ging over de zoektocht naar geluk, het worden wie je wilt zijn en onze eigen invloed op ons geluk. Als het gaat om ons geluk, laten we ons vaak leiden door omstandigheden. De meest bekende externe omstandigheid, die invloed heeft op ons humeur, is in Nederland wel het weer. Regent het dan is meer dan de helft van de Nederlanders een stuk ongelukkiger en somberder. Schijnt de zon, dan is iedereen ineens een stuk vrolijker. Zo is het ook met onze gezondheid. Wanneer je ziek bent, neemt bij de meeste mensen het gevoel van welzijn af. Dit hoeft niet zo te zijn. Je kan zelf leider worden van jouw geluk en welzijn. De vraag is alleen, wil jij meer zelfleiderschap bij chronische klachten? 

Laat jij je leiden door omstandigheden?

Maar er zijn nog veel meer externe omstandigheden, die ons gevoel van geluk beïnvloeden. Zoals onze partner, onze kinderen of onze collega’s, carrière, financiële situatie en onze gezondheid. Als het op één of meerdere vlakken niet goed gaat levert dit een gevoel van minderwaardigheid, stress, angst en misschien wel chronische klachten op. Ons zelfvertrouwen neemt dan af, net als ons gevoel van geluk.

Hoe zou het zijn als we ons gevoel van geluk niet zouden laten afhangen van externe omstandigheden? Het lijkt alsof andere mensen hier minder last van hebben. Wat doen zij anders? Hoe houden zij de regie over hun leven?

Zelfleiderschap bij chronische klachten: neem de regie

Zelfleiderschap bij chronische klachten
Neem de regie van jouw gezondheid en geluk in eigen handen

Zelfleiderschap is het tegenovergestelde van je laten leiden door jouw omstandigheden, zowel extern als intern. Bij zelfleiderschap gaat erom, dat je realiseert dat je onder elke omstandigheid de keuze hebt om te reageren op een situatie, zoals je dat zelf zou willen. Je leert dat jouw geluk niet afhankelijk hoeft te zijn van het werk dat je doet, het humeur van je omgeving of je eigen emoties en gedachten. Dit vergt oefening (ook voor mij nog na 10 jaar oefening 😉). Maar hoe meer we oefenen, hoe makkelijker het wordt.

5 eigenschappen van zelfleiderschap:

  • Luister naar je intuïtie,
  • Neem beslissing, die goed zijn voor jou,
  • Deel met je omgeving wat je nodig hebt bij jouw ziekte,
  • Reageer proactief in plaats van reactief,
  • Stel je open voor nieuwe mogelijkheden.

Coaching en acupunctuur

Als coach en acupuncturist kan ik je helpen stil te staan bij hoe jij nu met omstandigheden omgaat. Welke drijfveren, normen en waarden neem jij mee in jouw beslissingen? Zijn deze gebaseerd op wat goed is voor jou of voor de ander? Ik help je om vanuit meer rust en overzicht keuzes te maken, die passen bij jou en wat jij nodig hebt op dit moment.

Wil jij leren ondanks jouw omstandigheden te leven vanuit meer zelfleiderschap en geluk? Heb je interesse dan kan je contact met mij opnemen.