Maandelijks archief: september 2023

Genezende mindset? Jij bent de placebo

Met enige regelmaat volg ik een stilteretraite om op te laden en nieuwe inspiratie op te doen. Afgelopen augustus was ik op een mooie plek vlakbij het bos met 10 anderen in stilte. Het huis waar we waren keek uit over de weilanden en het eten werd 3 keer per dag voor ons bereid met de verste ingrediënten. Het enige wat we hoefden te doen, was mediteren. Met 11 mensen zaten we in een kring zo’n 5 uur per dag (gelukkig niet non-stop ; ) afgewisseld met loopmeditatie zonder met elkaar te praten. Is dat niet saai zul je je misschien afvragen? Nee, juist niet.

Een genezende mindset ontwikkelen met liefdevolle aandacht

De helende stilte

Elke keer als ik in diepe stilte ga, leer ik beter om te gaan met wat er speelt in mijn leven en heel ik een stukje van waar ik zelf nog mee worstel. Deze keer kwam ik nog de naweeën van de hersenschudding en de inmiddels chronische pijn in mijn nek tegen, die ik nu bijna 3 jaar geleden opliep na een val achterover. Heling betekent voor mij dat de pijn en spanning verzacht met zorgzame aandacht en het vertrouwen in volledig herstel. Het is het geloof  dat er een moment komt, waarop ik mezelf niet meer zie als diegene met een hersenschudding. De zachte aandacht van in stilte, maakte dat de pijn oploste en mijn hoofd een stuk kalmer is geworden. Zo helend kan de stilte van meditatie voor mij werken.

In deze retraite leerde ik ook dat elke houding, die we aannemen ten opzichte van wat zich voordoet een andere uitkomst geeft. Benaderde ik mijn pijn vanuit het goed moeten doen?  Dan werd de verkramping en de pijn erger. Benaderde ik de pijn vanuit warmte en overgave? Dan ontspande mijn nek. De pijn werd zachter en loste op. Ik voelde de energie weer stromen. Als ik mij gedragen voelde door de grond onder mij, dan kon ik mijn wervelkolom lang maken en gaf dat ruimte in mijn rug. Zo ondervond ik direct welke houding een positieve invloed heeft op mijn klachten.

De genezende mindset van het placebo-effect

Dat jouw houding ten opzichte van je ziekte belangrijk is voor de uitkomst van een behandeling, blijkt ook uit onderzoek naar het placebo-effect. Het placebo-effect is de invloed van positieve gedachten op onze genezing. Wat is een placebo? Placebo’s zijn pillen, waar geen geneesmiddel in zit. Ze worden gebruikt in klinisch onderzoek om te kunnen vergelijken, wat het effect van een nieuw geneesmiddel is ten opzichte van behandeling zonder geneesmiddel.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, wordt de situatie nagebootst met een nepgeneesmiddel, het placebo. Dit onderzoek wordt gedaan om het effect van andere invloeden dan het werkzame middel uit te sluiten, zoals de verwachtingen en gedachten van patiënten over de behandeling. Uit veel onderzoek blijkt dat 10% van de patiënten, die alleen het placebo dus het nepgeneesmiddel krijgt, ook beter wordt. Dit zou je de genezende mindset kunnen noemen.

Onderzoekers waren nieuwsgierig hoe het kan dat deze mensen beter werden. Ze kwamen erachter dat alleen al de positieve verwachting, die patiënten hebben van het geneesmiddel, maakt dat zij zich beter gaan voelen. Als zij ervan overtuigd zijn dat het geneesmiddel gaat helpen, dan maakt het lichaam immuuncellen en neurotransmitters aan, die de gezondheid bevorderen. Dit heet het placebo-effect. Hiermee toonden de onderzoekers aan dat een gedeelte van volledig herstel berust op de genezende mindset van patiënten.

Het placebo-effect onderzocht

Een wetenschapper, die veel onderzoek heeft gedaan naar de invloed van meditatie en mindset op ons fysieke welzijn is Dr. Joe Dispenza. Hij heeft een boek geschreven “Jij bent de placebo”, waarin hij talrijke gedocumenteerde casussen van mensen beschrijft, die hun aandoening omkeren door in een placebo te geloven. Het gaat om patiënten met een hartaandoening, een depressie, reumatoïde artritis en zelfs de ziekte van Parkinson. Hij onderzoekt hoe dit kan en of dit ook te leren is. Wat hij ontdekte is dat door de overtuigingen en perceptie over je aandoening te veranderen je de eerste stap naar genezing maakt. Aan het eind van het boek geeft hij adviezen hoe mensen zelf hun genezing kunnen bevorderen door hun mindset te veranderen.

Mijn vraag aan jou is dan ook, het jij een genezende mindset?

Welke houding neem jij aan ten opzichte van jouw ziekte?

Welke overtuigingen heb jij over jouw ziekte en gezondheid?

Heb jij het idee dat jij zelf invloed hebt op jouw welzijn?

Lukt het jou om goed voor jezelf te zorgen?

Kun je jezelf accepteren en naar je lichaam luisteren ook als je last hebt van klachten?

Coaching in de praktijk

Worstel jij met jouw eigen gezondheid en wil je weten hoe jij jouw herstel kan bevorderen? Je bent altijd welkom in de praktijk voor een gesprek om te kijken wat jij zelf kan doen om meer gezondheid te ervaren.