Jaarlijkse archieven: 2023

Genezende mindset? Jij bent de placebo

Met enige regelmaat volg ik een stilteretraite om op te laden en nieuwe inspiratie op te doen. Afgelopen augustus was ik op een mooie plek vlakbij het bos met 10 anderen in stilte. Het huis waar we waren keek uit over de weilanden en het eten werd 3 keer per dag voor ons bereid met de verste ingrediënten. Het enige wat we hoefden te doen, was mediteren. Met 11 mensen zaten we in een kring zo’n 5 uur per dag (gelukkig niet non-stop ; ) afgewisseld met loopmeditatie zonder met elkaar te praten. Is dat niet saai zul je je misschien afvragen? Nee, juist niet.

Een genezende mindset ontwikkelen met liefdevolle aandacht

De helende stilte

Elke keer als ik in diepe stilte ga, leer ik beter om te gaan met wat er speelt in mijn leven en heel ik een stukje van waar ik zelf nog mee worstel. Deze keer kwam ik nog de naweeën van de hersenschudding en de inmiddels chronische pijn in mijn nek tegen, die ik nu bijna 3 jaar geleden opliep na een val achterover. Heling betekent voor mij dat de pijn en spanning verzacht met zorgzame aandacht en het vertrouwen in volledig herstel. Het is het geloof  dat er een moment komt, waarop ik mezelf niet meer zie als diegene met een hersenschudding. De zachte aandacht van in stilte, maakte dat de pijn oploste en mijn hoofd een stuk kalmer is geworden. Zo helend kan de stilte van meditatie voor mij werken.

In deze retraite leerde ik ook dat elke houding, die we aannemen ten opzichte van wat zich voordoet een andere uitkomst geeft. Benaderde ik mijn pijn vanuit het goed moeten doen?  Dan werd de verkramping en de pijn erger. Benaderde ik de pijn vanuit warmte en overgave? Dan ontspande mijn nek. De pijn werd zachter en loste op. Ik voelde de energie weer stromen. Als ik mij gedragen voelde door de grond onder mij, dan kon ik mijn wervelkolom lang maken en gaf dat ruimte in mijn rug. Zo ondervond ik direct welke houding een positieve invloed heeft op mijn klachten.

De genezende mindset van het placebo-effect

Dat jouw houding ten opzichte van je ziekte belangrijk is voor de uitkomst van een behandeling, blijkt ook uit onderzoek naar het placebo-effect. Het placebo-effect is de invloed van positieve gedachten op onze genezing. Wat is een placebo? Placebo’s zijn pillen, waar geen geneesmiddel in zit. Ze worden gebruikt in klinisch onderzoek om te kunnen vergelijken, wat het effect van een nieuw geneesmiddel is ten opzichte van behandeling zonder geneesmiddel.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, wordt de situatie nagebootst met een nepgeneesmiddel, het placebo. Dit onderzoek wordt gedaan om het effect van andere invloeden dan het werkzame middel uit te sluiten, zoals de verwachtingen en gedachten van patiënten over de behandeling. Uit veel onderzoek blijkt dat 10% van de patiënten, die alleen het placebo dus het nepgeneesmiddel krijgt, ook beter wordt. Dit zou je de genezende mindset kunnen noemen.

Onderzoekers waren nieuwsgierig hoe het kan dat deze mensen beter werden. Ze kwamen erachter dat alleen al de positieve verwachting, die patiënten hebben van het geneesmiddel, maakt dat zij zich beter gaan voelen. Als zij ervan overtuigd zijn dat het geneesmiddel gaat helpen, dan maakt het lichaam immuuncellen en neurotransmitters aan, die de gezondheid bevorderen. Dit heet het placebo-effect. Hiermee toonden de onderzoekers aan dat een gedeelte van volledig herstel berust op de genezende mindset van patiënten.

Het placebo-effect onderzocht

Een wetenschapper, die veel onderzoek heeft gedaan naar de invloed van meditatie en mindset op ons fysieke welzijn is Dr. Joe Dispenza. Hij heeft een boek geschreven “Jij bent de placebo”, waarin hij talrijke gedocumenteerde casussen van mensen beschrijft, die hun aandoening omkeren door in een placebo te geloven. Het gaat om patiënten met een hartaandoening, een depressie, reumatoïde artritis en zelfs de ziekte van Parkinson. Hij onderzoekt hoe dit kan en of dit ook te leren is. Wat hij ontdekte is dat door de overtuigingen en perceptie over je aandoening te veranderen je de eerste stap naar genezing maakt. Aan het eind van het boek geeft hij adviezen hoe mensen zelf hun genezing kunnen bevorderen door hun mindset te veranderen.

Mijn vraag aan jou is dan ook, het jij een genezende mindset?

Welke houding neem jij aan ten opzichte van jouw ziekte?

Welke overtuigingen heb jij over jouw ziekte en gezondheid?

Heb jij het idee dat jij zelf invloed hebt op jouw welzijn?

Lukt het jou om goed voor jezelf te zorgen?

Kun je jezelf accepteren en naar je lichaam luisteren ook als je last hebt van klachten?

Coaching in de praktijk

Worstel jij met jouw eigen gezondheid en wil je weten hoe jij jouw herstel kan bevorderen? Je bent altijd welkom in de praktijk voor een gesprek om te kijken wat jij zelf kan doen om meer gezondheid te ervaren.

 

 

Emoties zorgen voor slaapproblemen

De beste versie van mezelf is de uitgeslapen versie!

Emotionele ontregeling bij slaapproblemen

Slapen, het is zo heerlijk als je uitgeslapen bent! Je voelt je fit en hebt zin om de dag te beginnen! Slaap hebben we nodig om op te laden en gedurende de nacht krijgt het lichaam de tijd om cellen te vervangen door nieuwe cellen en de dag los te laten. Na een nacht goed slapen staan we met nieuwe energie op. Maar wat gebeurt als je slaapproblemen hebt?

Emotioneel ontregelt

Slaaponderzoeker Eus van Zomeren deed een belangrijke ontdekking, als het gaat om slaapproblemen. Hij ontdekte dat slaapproblemen gerelateerd zijn aan het emotionele deel van het brein, het limbische systeem [1]. Om het verband tussen slapeloosheid en een overactief limbisch systeem aan te tonen, liet de onderzoeker proefpersonen deelnemen aan karaoke. Ze namen het gezang van de proefpersonen op en lieten hen hun eigen gezang terug luisteren, voordat ze gingen slapen.

Bij de proefpersonen, die zich schaamden voor hun eigen gezang, lichtte het emotionele deel van het brein op. Na een nacht slapen werd opnieuw een hersenscan gemaakt. De proefpersonen, die zich na een nacht nog het meest schaamden, waren ook de personen die het slechts hadden geslapen. Hun emotionele brein lichtte na een nacht slapen nog steeds op, wanneer zij hu eigen gezang hoorden. Zij voelden zich juist minder uitgerust. Gedurende de nacht hadden zij de meeste dromen en sliepen oppervlakkiger dan de mensen, die na een nacht slapen geen last meer hadden van schaamte. Zij hadden goed geslapen die nacht. Eus van Someren toonde hiermee aan, dat er ook zoiets bestaat als ongezonde slaap. Maar hoe werkt dat dan?

Ongezonde slaap

Normaalgesproken tijdens een rustige remslaap, verwerkt het brein de herinneringen van de dag ervoor. Het lichaam versterkt of verzwakt bepaalde verbindingen in de hersenen betrokken bij het verwerken van emotionele herinneringen. Bij mensen met een rusteloze remslaap gebeurt dit niet. Zij blijven in een staat van alertheid en komen niet goed tot rust. Uit dit onderzoek blijkt dat het niet los kunnen laten van de emotie rondom de herinnering een rol speelt bij slaapproblemen en zorgt voor een ongezonde slaap.

Slecht slapen is een risicofactor voor emotionele stoornissen, zoals angsten, depressie en PTSS. Andersom kunnen emoties, zoals angst en schaamte het ook slaapritme verstoren. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij emotionele problemen zorgen voor slaapproblemen en slaapproblemen emoties kunnen versterken. Gelukkig zijn er manieren om deze negatieve spiraal te doorbreken.

Doorbreken van de vicieuze cirkel bij slaapproblemen

Wat je kan doen om de vicieuze cirkel van slaapproblemen te doorbreken is het volgende:

  1. Begin niet over emotionele problemen vlak voor je gaat slapen. Hiermee activeer je het limbische systeem, dat betrokken is bij het ervaren van emoties.
  2. Zorg voor ontspanning voordat je gaat slapen. Dit kan door te zingen, samen te zijn, lachen, bewegen en andere ontspannende activiteiten, die de nervus vagus stimuleren.
  3. Verwerk oude beladen herinneringen. Dit onderzoek toont aan dat onverwerkte emoties van invloed zijn op ons slaapritme en emotioneel functioneren overdag. Je verwerkt emoties, wanneer je kan accepteren en loslaten wat er gebeurd is.
  4. Behandeling van mentale en emotionele klachten gericht op het kalmeren van het emotionele brein. Acupunctuur en coaching kunnen hierbij ondersteunend werken.

Wil je meer weten, wat je kan doen bij slaapproblemen? Neem dan eens contact op met mij, Marjolein Kranendijk.

[1] Haunted by the past: old emotions remain salient in insomnia disorder
R WassingF SchalkwijkO Lakbila-KamalJR RamautarD StoffersHJMM MutsaertsLM TalaminiEJW Van Someren
Brain 2019 Jun 1;142(6):1783-1796.

 

Gezonde zelfzorg bij chronische klachten

Als je dit voor de eerste keer hoort klinkt het misschien egoïstisch. De meesten van ons zijn gewend onszelf weg te cijferen ten behoeve van de ander. We leven tenslotte in een samenleving, wat voor een deel klopt. Als ik het heb over gezonde zelfzorg, dan bedoel ik dus ook niet de narcistische peuter/puberversie van onszelf, het “Ik doe lekker waar ik zelf behoefte aan heb zonder rekening te houden met een ander” deel.

Nee, met gezonde zelfzorg bedoel ik realistisch worden over de wat jij aankan, wil, nodig hebt en wat voor jou klopt binnen de kaders van jouw mogelijkheden. En dat zijn er vaak véél meer dan we denken! Ook als we rekening houden met de gevoelens en wensen van anderen. Gezonde zelfzorg is zoals je houdt van de ander en wil dat die gezond en gelukkig is, je ook houdt van jezelf en wil dat jij gezond en gelukkig bent. Wat ik bedoel is realistisch omgaan met de beperkingen en mogelijkheden van jouw huidige situatie.

Gezonde zelfzorg bij chronische klachten, zoals ziekte van crohn, graves, pijnklachten

Hoe ziet gezonde zelfzorg eruit?

Gezonde zelfzorg begint met herkennen van de innerlijke strijd tussen wat goed is voor jou en wat je denkt dat je moet om aan de verwachtingen van de maatschappij te voldoen. In deze wereld waarin er veel nadruk ligt op het leven van je volle potentie, lijkt het alsof je er alles aan moet doen om uit het leven te halen, wat erin zit. Dit kan behoorlijk overweldigend voelen!

Deze overweldiging ziet je lichaam als een bedreiging en zorgt voor de aanmaak van stresshormonen. Wat ik veel van mijn cliënten hoor zeggen, is dat zij het gevoel hebben dat ze continue “AAN” staan. Goede zelfzorg betekent o.a. op tijd stoppen om te ontspannen en op te laden, voordat je symptomen van stress ontwikkelt. Gaan we door terwijl we voelen dat we over onze grenzen gaan, dan kunnen we oververmoeid raken. Om dit te voorkomen is het aan ons om de keuze te maken wat wij belangrijk vinden en waar wij onze tijd echt aan willen besteden.

Deze prioriteiten voor jezelf helder krijgen heeft tijd nodig. Een aantal vragen, die je jezelf kunt stellen om jouw prioriteiten helder te krijgen zijn:

  • Word ik hier blij van of niet?
  • Voel ik me overweldigt of heb ik het gevoel dat ik het aan kan?
  • Doe ik dit omdat ik bang ben om iets te missen of vind ik het ook echt leuk?
  • Als ik stress voel, kan ik mezelf eerst kalmeren voor ik verder ga?
  • Als ik ergens ja op zeg, kan ik me dan ook aan de belofte houden?
  • Kan ik dankbaar zijn voor wat er in mijn leven gebeurt?
  • Wat wil ik bereiken in mijn leven en neem ik ook de acties om dat te bereiken?

Het vinden van balans

Elke keer als er iets in ons leven verandert vraagt het van ons een nieuwe afstemming op wat kan en niet meer kan. Dit gebeurt bij elke crisis of het nu gaat om het verlies van je baan of je gezondheid, zoals bij een chronische aandoening. In een nieuwe situatie zullen we op zoek moeten gaan naar een gezonde balans. Het heeft tijd nodig om deze te vinden. Dat kan de balans zijn tussen inspanning en ontspanning, werk en privé, us-time en me-time, moeten en genieten, ga zo maar door. Vinden we deze balans, dan ontstaat er innerlijke rust en kunnen we weer van het leven genieten.

Gezonde zelfzorg, gezonde weerstand

Het wordt anders als niet bereid zijn om ons oude leven en verworvenheden los te laten en de nieuwe situatie te accepteren. Hiermee bedoel ik niet dat we klakkeloos moeten accepteren wat ons overkomt en onze weerstand laten varen. Onze weerstand kan ook juist een leidraad zijn om op een intelligente manier om te gaan met een nieuw situatie. Bijvoorbeeld als we weigeren de hoop op verbetering op te geven of ons over te laten nemen door emoties, geeft het ons de kracht om door te gaan. Ik noem dit gezonde weerstand. Het leven vraagt opnieuw van ons om helder te krijgen, wat onze mogelijkheden zijn.

Een voorbeeld wat ik zelf ervaar is dat ik weiger te accepteren wanneer ik klachten heb, dat ik daarmee maar moet leren leven alsof ze er altijd zullen zijn. Het is niet dat ik mijn klachten ontken of er niet naar luister. Maar ik weiger te accepteren dat ze er altijd zullen zijn. Ik heb 2 jaar geleden een hersenschudding opgelopen en loop nu nog steeds met klachten als een gevolg hiervan. Elke keer ben ik op zoek naar nieuwe oefeningen voor de volgende stap in mijn herstel. Dit betekent dat ik nog steeds verbetering merk in mijn klachten ondanks de restverschijnselen, die ik heb.

Vertrouwen in herstel

Vertrouwen hebben we nodig om elke stap in herstel en het leven zelf het hoofd te kunnen bieden.  Hoe beter je leert luisteren naar jouw intuïtie, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt om dat te doen wat goed is voor jou.

Wil jij leren beter voor jezelf te zorgen? Neem dan contact op met mij voor een kennismakingsgesprek.