Maandelijks archief: juni 2014

Moe? Misschien lek jij energie?

Ben jij vaak moe? Zie je tegen dingen op? Stel je steeds dingen uit? Het kan zijn dat je last hebt van een energie-lek. Maar hoe weet jij dit? Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk als iets je meer energie kost dan dat het je oplevert. Maar hoe kom je daarachter?

Als je energie lekt en niet de tijd neemt om te herstellen raken je reserves langzaam op. Je bent steeds sneller moe, ziet steeds meer tegen dingen op en hebt minder zin om iets te ondernemen. Eén van de kenmerken is dus dat je minder energie hebt. Waar je vroeger zin had om uitstapjes te maken kan het nu zijn dat je steeds meer weerstand voelt. Je hebt eerder zin om je terug te trekken dan de wereld tegemoet te treden. Ook uitstellen of het vermijden van problemen geeft aan dat je een energie lek hebt.

Moe, een veel voorkomende klacht

Moeheid is een veel voorkomende klacht. Het is zo algemeen dat het in het begin vaak lastig te zeggen is waar het vandaan komt. Het kan komen doordat je onvoldoende voedingstoffen binnen krijgt, bijvoorbeeld bij bepaalde diëten zoals een veganistisch dieet of ongezonde voeding. Ook kan het zijn dat je teveel van jezelf vraagt met werk, gezin, studie of door een chronische ziekte. In dat geval kan je zeggen dat je energie lekt.

Chronische ziekten

Als iets continue je aandacht vraagt zoals een chronische ziekte kan dat erg vermoeiend zijn. Chronische pijn, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of reumatische aandoeningen zijn zulke ziektes. Belangrijk is dan dat je op de juiste manier met je energie omgaat en voorkomt dat je meer doet dan je aankunt.

Als je weet dat je last hebt van een energie-lek, zijn hier een aantal tips hoe je dit kunt voorkomen:

  1. Maak een lijst van wat je energie geeft en wat je energie kost
  2. Vind de juiste balans tussen inspanning en ontspanning
  3. Blijf dichtbij jezelf, ken je eigen kwaliteiten

Heb jij nog tips? Laat een comment achter bij Facebook!

Balans. Hoe vind je balans in je leven?

Er zijn vele boeken over geschreven. Maar wat is het? Wanneer ervaar je balans? Als je de media leest (en ook misschien op mijn website) dan lijkt balans een precair evenwicht wat moeilijk in stand te houden is. De indruk die ik dan krijg is dat je hard moet werken om je balans vast te houden. Er zijn vele evenwichten in ons leven, die we in balans moeten zien te houden. De balans tussen privé en werk, tussen inspanning en ontspanning, aandacht voor je vrienden en aandacht voor jezelf, aandacht voor je gezondheid en tegelijkertijd ook genieten van het leven om er maar een paar te noemen. De balans die ontstaat hangt af van waar de nadruk op ligt.

Je zou de balans in je leven kunnen vergelijken met een wipwap. Leg je teveel de focus op de ene kant dan slaat die uit naar links. Leg je teveel de focus op de andere kant, dan wipt die naar rechts. Om je balans te houden zou je precies in het midden moeten staan. Maar hoe hou je dat vol?

Ziekte

Vele ziektes worden ook op deze manier behandeld. Bijvoorbeeld bij overtollig maagzuur of bij depressie. De Westerse geneeskunde stelt dat er bij depressie een tekort aan serotonine in de hersenen is. Door antidepressiva te slikken komt er weer meer serotonine beschikbaar en gaan mensen zich beter voelen. Zo is de Westerse geneeskunde continue bezig om te proberen de balans te herstellen. Het lijkt zo makkelijk om tekorten aan te vullen en waar een teveel is weg te nemen. Alleen in de praktijk is het toch wat ingewikkelder. Het probleem is dat er vele evenwichten in het lichaam zijn, die elkaar beïnvloeden. Geen enkel evenwicht is op zichzelf staand. Dus door het tekort aan serotonine bij depressie op te heffen in de hersenen onstaat er ergens anders in het lichaam een overschot en krijgen patiënten last van bijwerkingen.

Maar als balans niet een beetje meer of een beetje minder is, wat is het dan wel? Is er een plek die onverstoorbaar is, die niet veranderd en waar je altijd naartoe kunt gaan? Ja, die plek is in jezelf. De vraag is of jij je innerlijke rust laat verstoren door wat er gebeurt in je leven. Als je je mee kunt laten voeren door de stroom van het leven zonder je innerlijke rust te verliezen bij elke verandering die op je pad komt kost dit veel minder energie dan tegen de stroom in te willen zwemmen.

Weerstand tegen verandering

Neem nu de balans tussen privé en werk. Stel je wilt minder gaan werken om meer tijd te hebben voor je gezin. Dat verandert niet alleen de tijd die je voor elkaar hebt, maar ook hoeveel geld er binnen komt, je uitgavepatroon (kun je nog wel alle dingen doen die je daarvoor deed?), de taakverdeling binnen het huishouden enzovoort. Bij elke verandering verschuift het evenwicht en zal er weer een nieuw evenwicht onstaan. We kunnen niet altijd van tevoren weten hoe dat evenwicht eruit zal zien. Daarom voelen we in de eerste instantie weerstand tegen verandering. Pas als we beginnen te wennen aan de nieuwe situatie ontstaat er weer rust en een nieuw evenwicht ontstaat.

Yin-yang symbool

In de acupunctuur wordt dit gesymboliseerd door het yin-yang principe. Het yin-yang principe gaat ervan uit dat er twee tegengestelden zijn. Het zwarte is het yinne aspect van het leven (passiviteit, donkerte, kou) en het witte staat symbool voor het yange aspect van het leven (activiteit, licht en warmte). Deze tegenstellingen zijn van elkaar afhankelijk is. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan en wisselen elkaar af in een natuurlijk ritme. Activiteit gaat over in rust. De dag gaat over in de nacht. Wanneer er geen weerstand is tegen het ene of het andere en we mee kunnen gaan met de veranderingen in het leven onstaat er een natuurlijke stroming, een innerlijke rust. Dan ben je in balans.

Acupunctuur helpt je om op een natuurlijke wijze de overgang te maken van passief naar actief, van gericht op extern naar intern en de balans in elke situatie weer te hervinden.

Voel je je uit balans? Bel dan gerust voor meer informatie.

Acupunctuur bij Angst

Veiligheid is onze allereerste behoefte. Denk maar aan een kind dat net geboren is. Het eerste wat het doet is huilen, omdat hij weg is uit zijn veilige en warme plekje in de baarmoeder. Pas wanneer het weer terug is in de armen van zijn moeder en weet dat hij veilig, komt hij tot rust.

Wanneer we veilig zijn, kunnen we ontspannen, zijn we rustig en op ons gemak zoals in ons eigen huis, bij vrienden of in een bekende omgeving. Om gevaar te vermijden zijn er allerlei do’s en don’ts. We rijden niet te hard, gebruiken geen drugs, zetten sloten op onze deuren tegen inbrekers en ga zo maar door. Zonder dat we ons er van bewust zijn, zijn we in het dagelijks leven continue bezig te vermijden waar we bang voor zijn. Deze angsten kunnen reëel zijn, maar soms ook heel irreëel.

Angst voor de angst

Laat me je een voorbeeld geven. Het is vrijdagavond. Je bent alleen, want je man of vrouw is opstap en je kinderen zijn uit logeren. Het is koud en stil in huis zonder mensen om je heen. Het eerste wat je doet is een vriend opbellen. Zodra je je vriend aan de lijn hebt is het gevoel van eenzaamheid en de angst om alleen te zijn verdwenen. In dit voorbeeld merken we niet eens dat we handelen vanuit onze angst. Een ander voorbeeld is de angst voor de angst. Mensen die ooit een paniekaanval hebben gehad, zijn bang om nog een keer een paniekaanval te krijgen. Ze durven dan de straat niet meer op of bij vrienden langs te gaan. Dit kan zelfs zo erg worden dan het hun hele leven beïnvloedt.

Veel van wat we doen doen we uit angst. De angst om bijvoorbeeld eenzaam te zijn, niet gezien, gehoord, gewaardeerd of gekwetst te worden. We doen erg ons best onze angsten te vermijden. Maar wat zou er gebeuren als we nu eens niet vanuit onze angst zouden handelen? Waar zijn we nu werkelijk bang voor? Is het echt zo erg? Als je durft te kijken naar je angst kom je erachter er vaak helemaal niets is om bang voor te zijn.

De slang en het touw

Ik wil dit verduidelijken aan de hand van de parabel van de slang en het touw. Stel we lopen over een landweg midden in de nacht. We kijken naar de grond en plotseling zien we een slang. We schrikken en willen wegrennen. Dan bedenken we ineens dat we onze zaklamp bij ons hebben. We schijnen het licht van de zaklamp op de slang en zien dat het alleen maar een touw is. Het was nooit een slang geweest, maar door het donker konden we het niet zien. Pas toen we onze zaklamp op de slang schenen zagen we wat het werkelijk was en verdween onze angst. Het beeld van de slang wordt vergeleken met onze ideeën die we hebben over de werkelijkheid. Het licht van de zaklamp is als het licht van wijsheid en het touw is de werkelijkheid.

Wat doet acupunctuur bij angst?

Angst zet zich vast in lichaam. Wanneer we geconfronteerd worden met onze angst zet dit een lichamelijke reactie in gang. Angst uit zich vaak als een verkramping, kou op rilling in het lichaam. Acupunctuur helpt je fysiek te ontspannen waar je verkrampt. Hoe meer je ontspant hoe minder grip de angst op je heeft.

Vind je het moeilijk om met je angst om te gaan en wil je weten of acupunctuur wat voor jou is? Neem dan contact met mij op. Tel 06-19173050