Moe? Misschien lek jij energie?

Ben jij vaak moe? Zie je tegen dingen op? Stel je steeds dingen uit? Het kan zijn dat je last hebt van een energie-lek. Maar hoe weet jij dit? Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk als iets je meer energie kost dan dat het je oplevert. Maar hoe kom je daarachter?

Als je energie lekt en niet de tijd neemt om te herstellen raken je reserves langzaam op. Je bent steeds sneller moe, ziet steeds meer tegen dingen op en hebt minder zin om iets te ondernemen. Eén van de kenmerken is dus dat je minder energie hebt. Waar je vroeger zin had om uitstapjes te maken kan het nu zijn dat je steeds meer weerstand voelt. Je hebt eerder zin om je terug te trekken dan de wereld tegemoet te treden. Ook uitstellen of het vermijden van problemen geeft aan dat je een energie lek hebt.

Moe, een veel voorkomende klacht

Moeheid is een veel voorkomende klacht. Het is zo algemeen dat het in het begin vaak lastig te zeggen is waar het vandaan komt. Het kan komen doordat je onvoldoende voedingstoffen binnen krijgt, bijvoorbeeld bij bepaalde diëten zoals een veganistisch dieet of ongezonde voeding. Ook kan het zijn dat je teveel van jezelf vraagt met werk, gezin, studie of door een chronische ziekte. In dat geval kan je zeggen dat je energie lekt.

Chronische ziekten

Als iets continue je aandacht vraagt zoals een chronische ziekte kan dat erg vermoeiend zijn. Chronische pijn, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of reumatische aandoeningen zijn zulke ziektes. Belangrijk is dan dat je op de juiste manier met je energie omgaat en voorkomt dat je meer doet dan je aankunt.

Als je weet dat je last hebt van een energie-lek, zijn hier een aantal tips hoe je dit kunt voorkomen:

 1. Maak een lijst van wat je energie geeft en wat je energie kost
 2. Vind de juiste balans tussen inspanning en ontspanning
 3. Blijf dichtbij jezelf, ken je eigen kwaliteiten

Heb jij nog tips? Laat een comment achter bij Facebook!

2 reacties op “Moe? Misschien lek jij energie?

  1. Beste Wim,

   Medicijnen kunnen een rol spelen bij vermoeidheid. Sommige medicijnen hebben als bijwerking vermoeidheid. Dit kun je nalezen in de bijsluiter. Maar ook door het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk kan vermoeidheid ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je voor een aantal ziekten meer dan 6 medicijnen tegelijk gebruikt. Dit kan dan belastend zijn voor de lever en nieren om te verwerken en leiden tot vermoeidheid.

   Mocht je meer willen weten over vermoeidheid bij medicijnen dan kun je bij jouw apotheker een gesprek aanvragen. Samen kunnen jullie kijken welke medicijnen waarvoor gebruikt worden en waar jouw vermoeidheid eventueel mee te maken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *