Balans. Hoe vind je balans in je leven?

Er zijn vele boeken over geschreven. Maar wat is het? Wanneer ervaar je balans? Als je de media leest (en ook misschien op mijn website) dan lijkt balans een precair evenwicht wat moeilijk in stand te houden is. De indruk die ik dan krijg is dat je hard moet werken om je balans vast te houden. Er zijn vele evenwichten in ons leven, die we in balans moeten zien te houden. De balans tussen privé en werk, tussen inspanning en ontspanning, aandacht voor je vrienden en aandacht voor jezelf, aandacht voor je gezondheid en tegelijkertijd ook genieten van het leven om er maar een paar te noemen. De balans die ontstaat hangt af van waar de nadruk op ligt.

Je zou de balans in je leven kunnen vergelijken met een wipwap. Leg je teveel de focus op de ene kant dan slaat die uit naar links. Leg je teveel de focus op de andere kant, dan wipt die naar rechts. Om je balans te houden zou je precies in het midden moeten staan. Maar hoe hou je dat vol?

Ziekte

Vele ziektes worden ook op deze manier behandeld. Bijvoorbeeld bij overtollig maagzuur of bij depressie. De Westerse geneeskunde stelt dat er bij depressie een tekort aan serotonine in de hersenen is. Door antidepressiva te slikken komt er weer meer serotonine beschikbaar en gaan mensen zich beter voelen. Zo is de Westerse geneeskunde continue bezig om te proberen de balans te herstellen. Het lijkt zo makkelijk om tekorten aan te vullen en waar een teveel is weg te nemen. Alleen in de praktijk is het toch wat ingewikkelder. Het probleem is dat er vele evenwichten in het lichaam zijn, die elkaar beïnvloeden. Geen enkel evenwicht is op zichzelf staand. Dus door het tekort aan serotonine bij depressie op te heffen in de hersenen onstaat er ergens anders in het lichaam een overschot en krijgen patiënten last van bijwerkingen.

Maar als balans niet een beetje meer of een beetje minder is, wat is het dan wel? Is er een plek die onverstoorbaar is, die niet veranderd en waar je altijd naartoe kunt gaan? Ja, die plek is in jezelf. De vraag is of jij je innerlijke rust laat verstoren door wat er gebeurt in je leven. Als je je mee kunt laten voeren door de stroom van het leven zonder je innerlijke rust te verliezen bij elke verandering die op je pad komt kost dit veel minder energie dan tegen de stroom in te willen zwemmen.

Weerstand tegen verandering

Neem nu de balans tussen privé en werk. Stel je wilt minder gaan werken om meer tijd te hebben voor je gezin. Dat verandert niet alleen de tijd die je voor elkaar hebt, maar ook hoeveel geld er binnen komt, je uitgavepatroon (kun je nog wel alle dingen doen die je daarvoor deed?), de taakverdeling binnen het huishouden enzovoort. Bij elke verandering verschuift het evenwicht en zal er weer een nieuw evenwicht onstaan. We kunnen niet altijd van tevoren weten hoe dat evenwicht eruit zal zien. Daarom voelen we in de eerste instantie weerstand tegen verandering. Pas als we beginnen te wennen aan de nieuwe situatie ontstaat er weer rust en een nieuw evenwicht ontstaat.

Yin-yang symbool

In de acupunctuur wordt dit gesymboliseerd door het yin-yang principe. Het yin-yang principe gaat ervan uit dat er twee tegengestelden zijn. Het zwarte is het yinne aspect van het leven (passiviteit, donkerte, kou) en het witte staat symbool voor het yange aspect van het leven (activiteit, licht en warmte). Deze tegenstellingen zijn van elkaar afhankelijk is. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan en wisselen elkaar af in een natuurlijk ritme. Activiteit gaat over in rust. De dag gaat over in de nacht. Wanneer er geen weerstand is tegen het ene of het andere en we mee kunnen gaan met de veranderingen in het leven onstaat er een natuurlijke stroming, een innerlijke rust. Dan ben je in balans.

Acupunctuur helpt je om op een natuurlijke wijze de overgang te maken van passief naar actief, van gericht op extern naar intern en de balans in elke situatie weer te hervinden.

Voel je je uit balans? Bel dan gerust voor meer informatie.